Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1182

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni talvirenkaat ovat kuluneet keskeltä enemmän kuin reunoilta. Kummasta syystä, liikaa vai liian vähän painetta? Matti Koivurova nojaa rengasartikkelissaan eräässä ilmaisjakelulehdessä vanhaan tietoon, että liiasta paineesta. Torsti Hesarin palstallaan väittää 27.5.01, että teräsvyörenkaiden kohdalla liika kuluminen johtuu siitä, että ilmaa on ollut liian vähän!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo keskeltä kuluminen johtui ristikudosrenkaissa siitä, että renkaan muoto muuttui paineen noustessa. Liian korkealla paineella kulutuspinnan keskiosa työntyi ulommaksi kuin olisi ollut sopivaa.

Vyörenkaalla tämä ilmiö ei enää esiinny. Kulutuspinnan alla oleva teräsvyö toimii kuten kärrynpyörän rautavanne, kulutuspinnan muoto pysyy jokseenkin samana paineesta riippumatta.

Jos teräsvyörengas kuluu epänormaalisti, syynä on yleensä joko rakennevika renkaassa tai väärät pyörien asentokulmat. Liian matala rengaspaine lisää renkaan kulumista. Periaatteessa siis Torsti oli oikeassa.

Meille kävi kerran 70-luvulla rengastestissä siten, että eräs rengasmerkki alkoi n. 16000 km pituisen testin aikana kulua ulkoreunoistaan. Nostimme renkaan paineita juuri vanhaan tietoon pohjautuen, mutta reunojen kuluminen vain kiihtyi. Testin jälkeen selvisi, että renkaissa oli rakennevika, vyön reunat antoivat periksi. Paineen lisääminen vain pahensi tilannetta eli venytti vyön reunaosaa.

Julkaistu: 17.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.