Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1173

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,mitä kannattaa katsoa kun ostaa esim… 85-90 autoa

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi muotoilu ja tarkoitettu sisältö ovat varmaankin eri asioita. Jos todellakin aiot ostaa 85-90 autoa, olet kauppias. Silloin varmaankin katsot, millaisen liiketoimen näillä “hylsyillä” teet. Me emme opasta täällä autokauppiaita, vaan kuluttajia. Kauppiaat ovat sen verran veijareita, että he osaavat yleensä kauppahommat ilman meidän antamaa apuakin.

Otaksun, että tarkoitat vuosina 85-90 ensirekisteröityä autoa. Että mitä silloin pitäisi ottaa huomioon, kun sellaista hankkii? Tai mikä olisi sopiva auto?

Yleisesti voisin sanoa, että lukisitpa vaikka muutaman Tuulilasi-lehden, aina niistä jottakin vinkkejä asiaan saa. Yritän nyt kuitenkin muistuttaa joistakin perusasioista.

Jospa ensiksi vähän pohtisit, millaista autoa tunnet tarvitsevasi. Tuon ikäiset autot alkavat usein olla elinkaarensa päässä, vaikka niidenkin joukossa on erittäin hyviä yksilöitä. Itse pohtisin aluksi, tarvitsenko autoa vain kulkuvälineeksi, pitääkö sillä siirrellä ensisijaisesti tavaroita, onko se yhden vai useamman henkilön käytössä, ajetaanko autolla vuodessa hyvin paljon vai varsin vähän? Vasta sitten alan pohtia mieltymyksiäni eri merkkien ja mallien suuntaan. Seuraavaksi otan selvää, mitä markkinoilla on tarjolla. Näin hahmotan sen autojoukon, joka voisi tulla kysymykseen.

Varmaankin olet ajatellut jotakin markkamäärää, jonka sijoitat peliin?

Kun olet selvillä siitä, mitä oikeasti tarvitset, ja mistä pidät, ala aktiivisesti tutkia markkinoita. Samalla pidä mielessä, että tuon ikäinen käytetty auto ei voi olla uusi eikä uutta vastaava. Se tulee aiheuttaman teknisiä riskejä, joiden korjaaminen merkitsee rahanmenoa. Pahimpia yllätyksiä voi aiheuttaa ruoste. Sitä ei useinkaan näe autoa päällisin puolin katsellessa.

En hankkisi tällaista autoa missään tapauksessa yksin. Asemani ostajana on aivan toinen, jos myyjän myyntipuheet ja lupaukset on todistettavissa. Silloin takuullakin voi olla enemmän sisältöä kuin takavalojen näkymismatka.

Itsestään selvänä pidän sitä, että varmistut siitä, että myyjä on oikeasti auton omistaja, joka dieselin omistajana on maksanut verot ja velvoitteet. Nimittäin, jos ei ole, sinusta tehdään rästien maksaja!

Ikävää, että tämä vaikuttaa hyvin setämäiseltä vastaukselta. Elämykset käytettyjen autojen maailmassa voivat olla kuitenkin karvaita. Niinpä pyydän, että palaat uuden kysymyksen kera sitten, kun hankintasi on täsmentynyt.

Jos ajatuksissasi oleva auto on jo noin 15 vuotta vanha, sellaisia saa todella etsiä käytettyjä myyvistä merkkiliikkeistä. Syynä on se, että auton hinta ja sen muodostama riski sekä mahdollisuus kaupalliseen toimintaan tällaisella autolla ovat ristiriidassa keskenään. Vain harva automerkki tarjoaa tähän mahdollisuuden. Useimmissa tapauksissa joudut etsimään auton yksityismarkkinoilta. Silloin ostajana et saa kuluttajansuojaa lainkaan.

Paras löytö olisi sellainen auto, jolla on vuodessa ajettu vain muutama tuhat kilometriä – siis hyvin pidetty kauppakassi ja jolla on ollut vain yksi omistaja. Tälle auto on ollut silmäterä. Auton huollot on siksi tehty säännönmukaisesti, ja huoltohistorian voi varmistaa paikallisen merkkiliikkeen korjaamolla.

Julkaistu: 21.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.