Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1158

Kysy autoista - kysymys 1158

Tapio Ketonen

Kysymys:

Millaisia mahdollisuuksia on yksityishenkilöllä rahoittaa auton ostoa jos ei halua olla tekemisissä autoliikkeen kanssa. Onko mitään rahoitustapaa missä auto toimii vakuutena tällaisessa kaupassa (yksityinen), vrt. A1-rahoitus?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vähän niitä mahdollisuuksia on. Rahoitusyhtiöt haluavat usein hoitaa asian autoliikkeen kanssa. Syykin on selvä. Siellä nähdään, mikä on auton kunto ja markkina-arvo. Silloin on mahdollista määritellä riski oikein. Auton vakuusarvon määrittelyssä asia konkretisoituu.

Suomessa ei toistaiseksi ole hyvää palvelua kysymääsi tarpeeseen. Panttilainakonttoreista eräät voivat auttaa lyhytaikaisessa rahoitustarpeessa. Korko on kova – lähes 35 % vuotuista korkoa. Laina aika on lyhyt max 4 kk.

Ounastelen, että tälle alueelle syntyy palveluja, kun käytettyjen autojen tuonti ulkomailta kasvaa. Silloin yksityiset alkavat myydä nykyistä enemmän autoja toisilleen. Rahoituspalvelujen kysyntä kasvaa.

Kysymäsi palvelun puute ei johdu rahoitusyhtiöiden, pankkien tai autoliikkeiden nurjamielisyydestä. Eräissä seikoissa määräykset ovat esteenä tai ainakin hankaloittavat palvelun kehittämistä. Yhden merkittävän esteen muodostaa asian tekninen pyörittäminen. Se ei ole mikään helppo ja yksinkertainen asia.

Olemme selvillä, että asiaa tutkaillaan eri tahoilla. Jos markkinoilla on paljon kysyntää tällaiselle palvelulle, se syntyy. Jos kysyntä on vähäistä, siitä ei synny liiketoimintaa. Kulut ylittävät ansaintamahdollisuuden. Niin raa´an yksinkertaista se lopultakin on.

Julkaistu: 28.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.