Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1146

Kysymys:

Tein autokauppoja, ja autoni möin. Hivenen ennen kun uuden ostin, tuli tietoisuuteeni tämä verojähäkkä. Olen siis autoton, ja tarvitsen sitä (7 hlö;n farkkua). Vaihdoehdot ovat 1.uusi 2.käytetty Suomesta tinkimällä 3.käytetty Saksasta ja valitus 4.Vanha väliaikainen kottero. – Mitäpä suosittelet?? Vai onko parempia ideoita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hitaita ovat herrojen kiireet. EY-tuomioistuimen julkisasiamies antoi perjantaina päätöksensä, joka on suositus tuomioistuimelle, ei siis päätös. Tuomioistuin antaa päätöksensä kahden kuukauden kuluessa, siis käytännössä joulun pinnassa. Sen jälkeen Korkein hallinto-oikeus tekee päätöksen, jolla se määrää tullin suorittamaan Antti Siilinin Mersun verottamisen uudelleen EU-sopimuksen vaatimusten mukaisesti. Sen jälkeen tulli alkaa käsitellä kaikkia tuhansia käytettynä tuotujen autojen verotuspäätöksistä tehtyjä valituksia.

Käytettyjä on tuotu viime vuosina noin 6000 kappaletta, arviolta vajaa puolet on joutunut verotettaviksi, loput ovat olleet muuttoautoja, joista pääosin ei ole mennyt veroa. Kyllä siinä ehditään kiikuttamaan useampikin joulukuusi tunkiolle, ennen kuin tuo valitussuma selviää.

Suomen poliitikoista ja valtiovarainministeriön virkamiehistä ei koskaan tiedä, heidän tekemisillään ja päätöksillään ei tarvitse olla mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden ja järjen kanssa, mutta veikkaisin silti, että eivät he sentään niin tyhmiä ja härskejä ole, että laittaisivat autoja tuplaverolle. Uskoisin – vaikkakaan en tiedä – että uuden auton voi edelleenkin ostaa ilman pelkoa siitä, että on tullut maksetuksi tolkuttomasti liikaa.

EY-tuomioistuimen mahdollinen päätös koskee vain käytettynä tuotavien autojen verotusta, ei uusien. Vaikka ministerit ja virkamiehet toista väittävät, kyllähän tuo päätös tulee johtamaan koko autoverotuksen täysremonttiin jossakin vaiheessa. Yksi asia on kuitenkin varma: auton käyttökulut eivät tule halpenemaan. Pelkäänpä pahoin, että käy päinvastoin.

Rahavarasi määräävät, mitä sinun kannattaa tehdä. Jos likviditeettiä riittää, osta uusi. Suoralla kaupalla olet hyvässä tinkimisasemassa. Luulisi kauppiailla olevan nyt myyntihaluja, vaikka tosin taitavat mokomat myydä edelleen eioota.

Käytetty kannattaa toistaiseksi ostaa kotimaasta. Asiallisen käytetyn tuominen Saksasta sitoo rahasi kenties vuosiksi, vero kun on vielä pitkään maksettava nykysysteemin mukaisesti.

Ellet pärjää bussilla, halvimmaksi tietenkin tulee oikein vanha ja halpa romu, mikäli osaat itse korjata sitä ja sinulla on korjaamiseen sopivat tilat ja työkalut.

Julkaistu: 27.10.2001