Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1145

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Olen ostamassa Audi A6:n johon olen ajatellut ottaa lisävarusteenaXenon valot sekä lyhyet/pitkäthinta n. 13 tmk (tuntuu kalliilta) mitä meinaat→ ottaistko itse plussat/miinukset?En ole mistään löytänyt tietoa Xenoneista esim testiä

etukäteen kiittäen Ari

Näytä vastaus

Vastaus:

Xenonvalot ovat merkittävästi kirkkaammat kuin tavalliset, ero on samaa luokkaa kuin aikoinaan hehkulampuista halogeeneihin siirryttäessä.

Xenon- eli kaasupurkausvalojen hinta on vielä toistaiseksi tolkuton, koska uutuusarvolla rahastetaan. Vähän epäilisin vielä näillä hinnoilla hankinnan mielekkyyttä, mutta jos rahaa on, niin mikäpä siinä.

Toistaiseksi kaasupurkausvalojen käyttökustannukset ovat vielä hämärän peitossa. Arvata sopii, että varaosakustannukset ovat huimat, mutta kestoiästä ei ole käytännön kokemuksia.

Kaasupurkausvalot valaisevat kirkkaammin. Tästä syystä niiden valokuvio on tarkemmin rajattu. Lisäksi kaasupurkausvaloihin vaaditaan automaattinen korkeussäätö, koska kirkaampi valo häikäisee pahemmin.

Onko kaasupurkausvalojen lisäkirkkaudesta käytännön hyötyä? Se riippuu käyttöolosuhteista. Jos ajaa paljon pimeällä, niin onhan kirkkaammilla valoilla mukavampi ajaa. Eivät ne kuitenkaan muuta yötä päiväksi, eivätkä esimerkiksi hirvet näy yhtään sen paremmin. Toimivat ajovalopesimet, hyväkuntoiset pyyhinsulat ja tuulilasin sisäpuolen puhtaus ovat vanhojat ja edelleenkin toimivia konsteja.

Julkaistu: 29.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.