Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1143

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,kannattaako ostaa Saab 9-3 TID SE -99 (rekist. tammikuussa). Huollettu ja kilometrejä mittarissa 135000.Hintapyyntö n. 149.000 mk, onko pyyntö kohdallaan. Saabin dieselmoottorihan on rakenteeltaan hieman erikoinen – onko kylillä kuulunut moottorista mitään tyyppivikoja vai pelkästään kehuja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi tietoa vähän auton hinnasta käytettynä. Olet varmaan selvillä, että Saab 9-3 2.2 TiD mallisarjaa on ollut myynnissä tällaisena SE versiona ja ilman SE kirjaimia olevana tyyppinä. Niiden hintaero oli uutena keväällä 2000 lähes 17 000 markkaa (TiD maksoi maksoi 214 400,- ja tämä halvempio versio 196 600,-). Nyt hinnastojen mukaan uutena on myynnissä vain 2.2 TiD hintaan 199 182,-.

Kiikarissa olevalla autolla on ajettu tavanomaista enemmän kilometrejä, noin 45 000 km/vuosi. Ajokilometrien määrä vaikuttaa myös dieseleissä hintaa laskevasti, vaikkakin kilometrivaikutus on vähäisempi näin uudessa autossa kuin bensiinimoottorilla varustetuissa autoissa.

Tyypillisesti tästä TiD SE:sytä pyydetään merkkiliikeissä (silloin harvoin kun autoja siellä tällaista autoa on) noin 150 000 – 160 000 mk, mutta ajokilometrejä on vähemmän kuin tässä kysymässäsi.

Myönteistä on, että ajokilometrien suuresta määrästä huolimatta mittaria ei ilmeisesti ole käyty sorkkimassa. Jos auto on siisti, autossa odottaisi olevan pikemminkin noin 100 000 – 120 000 km. Mittarin tarkistamisesta esim. SAUK:n palveluna on kerrottu eräässä toisessa vastauksessa enemmän.

Jos autoa myy autoliike, joka on vielä merkkiliike, hintapyyntö tuntuisi olevan kohdallaan (oletan auton siistiksi ja kolaroimattomaksi). Katsopa myös renkaiden kunto.

Koska saat nähtäväksi huoltokirjan, niin silloin leimojen perusteella pääset tarkistamaan korjaamon asiakaspalveluna myös huoltotöiden sisältöhistoriaa. Varsinkin, jos huollot on tehty samassa paikassa.Enpä usko, että autossa on ollut mitään tavanomaisesta kulumisesta poikkeavaa.

Jos ostat auton yksityishenkilöltä, niin et saa takuuta. Sitä suuremmalla syyllä on varmistettava auton todellinen kunto. Yksityismarkkinoilla tämä auto on selvästi halvempi kuin merkkiliikkeissä. Pelkästään auton rahoitukseen liittyy myyjällä pulmia. Harvalla ostajalla on pistää käteen noin 140 000 markkaa rahaa. Autoliike taas voi tehdä kaupan osamaksulla, ja ottaa myös vanhan autosi vaihdossa, jos suoistut sen heille myymään heidän tarjoamallaan hinnalla.

Hankintaasi liittyy monia näkökohtia. Moottorin osalta täydennämme vastausta piakkoin. Voin kyllä heti sanoa, että kylillä ei voi liikkua paljon tietoa tästä autosta – niitä on myyty varsin pieniä määriä. Yksittäistapaus ei ole sama asia kuin koko mallisarjan laatutaso.

Julkaistu: 1.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.