Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1139

Tapio Ketonen

Kysymys:

Siitä Almeran painosta vielä sen verran, että tuulilasin sivuilta ilmenee, että vakio sportdeck painaa 1265kg ja ilmastoinnillinen 1275kg. Kaipa rekisteriotteen arvo (1270kg) on sitten keskiarvo.

Ja selvennykseksi kysyisin vielä: Tuulilasin testeissä ei siis auton omaan massaan sisälly kuljettajan painoa, toisin kuin rekisteriotteessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rekisteriotteeseen ei pitäisi ilmaantua mitään keskiarvoja vaan juuri sen autotyypin tyyppikatsastuksessa papereihin merkitty virallinen omamassa. Auton tyhjäpaino voi poiketa monista syistä siitä ns. normaalista. Käytännössä uskoisin, että tyyppipapereita varten on punnittu tyhjä ja kuiva auto, ja bensan yms. paino on lisätty tulokseen laskennallisesti.

Usein on niinkin, että tyyppikyväksymisessä käytetty mallikappale on varsin varhainen prototyyppi. Pienet rakennemuutokset saattavat muuttaa painoa, ja sekin vaikuttaa, jos tyyppihyväksyntään käytetty yksilö on saanut heikomman ruosteenestokäsittelyn kuin normaalit myyntimallit. Akun koko vaikuttaa ja niin edelleen.

Tuulilasin testipunnituksissa käytetään täysiä säiliöitä. Se 90 % täyttöaste on käytännössä aika hankala. Kuski hätistetään pois autosta punnituksen ajaksi, meitä kun on aika eri kokoisia.

Julkaistu: 30.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.