Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1128

Kysy autoista - kysymys 1128

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen hankkimassa lisäpenkillistä (rek. 2 3 tai 3 3), käytettyä pakettiautoa. Sopivin vaihtoehto olisi etuvetokoppainen (vm>-91) VW Transporter/Caravelle. Olen etsinyt muutaman vuoden kyseisen tyyppistä VW:tä, mutta vastaan on tullut ainoastaan 1 kpl. Käsittääkseni pakettiauton voi rekisteröidä lisäpenkilliseksi ainoastaan uutena… Eikös tämä pidä paikkansa?… Mikä siis vaihtoehdoksi? Mitä lain pykälät sanoisivat siihen, jos pikkubussista(rek. 1 8) poistaisi pari penkkiriviä ja asentaisi väliseinän?… Olisiko mitään muuta vaihtoehtoa tai “porsaanreikää”, jolla saisi lisäpenkillisen pakettiauton, koska uuteen ei ole vielä varaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lisäpenkin asentaminen on nykyisin aika hankala homma. Suosittelen etsimään lisätietoa osoitteesta www.finnlex.fi ja sieltä edellen auotverolaista, sen numero on 1482/1994. Lain 24. § sanoo asiasta seuraavaa:

Pakettiauto voidaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, jos:

1) sitä ei kuljettajan istuimen ja tämän vieressä sijaitsevien enintään kahden muun kiinteän istuinpaikan lisäksi ole varustettu istuimin tai istuinten kiinnittämiseen tarkoitetuin laittein, lukuun ottamatta yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta tavaratilaltaan vähintään seitsemän kuutiometrin kokoisessa pakettiautossa ja tämän lisäksi yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta seitsemän kuutiometriä ylittävältä tavaratilan kultakin täydeltä kuutiometriltä;

2) tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja istuimia on enintään kolme; ja

3) tilapäiseen käyttöön tarkoitetut istuimet on sijoitettu selkä menosuuntaan välittömästi kuljettajan istuimen ja sen vieressä olevien istuinten taakse.

Elikkä Transporteriin ei siis asenneta yhtään lisäpenkkiä ilman autoveron maksamista.

Sitä en oikein ymmärrä, että mitä iloa väliseinän asentamisesta etuistuinten ja takaistuinten välille olisi, jos tätä tarkoitat. Jos taas haluat seinän matkustamon taakse, niin sen asentamiselle ei liene esteitä, koska pikkubussista autovero joko on jo maksettu tai sitten se on muuten hoitunut esim. vanhan taksin osalta.

Julkaistu: 4.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.