Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1127

Kysy autoista - kysymys 1127

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,voiko autolehtien rengasvertailujen tuloksia johtaa suoraan muihin rengaskokoihin kuin mitä ko. testissä on käytetty? Kysyn siksi, koska nykyään näytätte vertailevan varsin “exoottisia” rengaskokoja, joita ei vanhempien vuosimallien autoissa juuri tule käytettyä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä ja ei. Kyllähän esimerkiksi talvirenkaiden osalta eri kokojen ominaisuudet ovat lähellä toisiaan. Mutta rengas ja auto ovat aina yhdistelmä, joten periaatteessa tulokset pätevät vain tstissä käytetylle rengaskoolle ja automallille. Etenkin kesärenkailla, joiden ominaisuudet ovat lähempänä toisiaan, järjestys saattaisi eri koolla ja eri autolla testattuna olla toisenlainen.

Toistaiseksi olemme testanneet pääasiassa kokoa 195/65 R 15, joka on jo vuosikausia ollut ylivoimaisesti yleisin rengaskoko uusissa autoissa. Tilanne on vähän sama kuin joskus 70- ja 80-lukujen vaihteessa, jolloin valtaosa myydyistä autoista käytti rengaskokoa 155 R 13.

Ongelma tietenkin on, että jos autossa on kovin paljon korkeammalla profiililla varustetut renkaat, testituloksista ei ole oikein mitään apua. Profiilin muuttuminen muuttaa ratkaisevasti renkaan rakennetta.

Julkaistu: 2.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.