Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1123

Kysy autoista - kysymys 1123

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko tiedossasi mitään erikoisia tyyppivikoja Volvo 940 T moottorista? Mistä mahtaa auton käynnistyksessä ilmenevä epätasainen käynti johtua, se kestää n. 0,5 min ja sitten tasoittuu? Miten automaattilaatikko kestää ja miten sitä huolletaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tyyppivikoja ei ole korviin kantautunut. Se epätasainen käynti saattaa johtua vanhojen eli EUro 2 -normin pakokaasupäästövaatimusten omituisuudesta. Niissä näet pakokaasupäästöjen mittaaminen aloitettiin vasta 40 sekunnin kuluttua käynnistyksestä. Sitä hetkeä ennen tulleita päästöjä ei mitattu. Niinpä valmistajat käyttivät kaikenlaisia kikkoja, joilla katalysaattori saatiin syttymään toimintakuntoon mahdollisimman nopeasti. Ehkä Volvon moottoriin työnnetään aluksi ylirikasta seosta varmistamaan kylmäkäynnistys ja katalysaattorin syttyminen. Sitten ennen kuin se 40 sekunin aika menee umpeen seokset säätyvätkin taas kohdalleen.

Automaattilaatikko kestää yleensä yhtä hyvin kuin käsin sekoiteltavakin. Autolla kannattaa ajaa siten, että auttomaatin annetaan hoitaa tehtävänsä, Huoltotoimista tärkein on vahtia öljytasoa, ettei vuoto ole päässyt viemään öljyjä pihalle.

Julkaistu: 2.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.