Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1120

Kysy autoista - kysymys 1120

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tervehdys! Voisitteko kertoa, mitä edellytyksiä pakettiautoksi rekisteröimiselle on. Nykyinen autoni, Mitsubishi Space Van, on mitä parhain omaan käyttööni ja toiveena olisikin saada vastaavanlainen uusi ajopeli, esim. jokin dieselkäyttöinen farmari. Käytössäni riittää, että autossa on tilat kahdelle.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, pakettiauto on ainoastaan tavaroiden kuljettamiseen tarkoitettu auto, joten pakettiautoksi voidaan rekisteröidä monenlaisia autoja. Mutta oletan, että sinua kiinnostaa pakun kevyempi verokohtelu. Sille on olemassa aika tiukat ehdot.

Suosittelen surffailua osoitteeseen www.finlex.fi ja etsimään sieltä autoverolakia. Sen numero on 1482/1994.

Lain 23. pykälä määrittelee kevyemmin verotetun pakettiauton seuraavasti:

Yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetun pakettiauton vero on 35 prosenttia verotusarvosta, jos auton kokonaismassan ja oman massan erotus on vähintään 525 kilogrammaa ja jos ajoneuvon tavaratila täyttää jonkin seuraavista edellytyksistä:

1) yhtenäisen tavaratilan 2 momentin mukaisesti laskettava tilavuus on vähintään 3 kuutiometriä;

2) avoimen tavaratilan 3 momentin mukaisesti määrättävä pituus on vähintään 1,85 metriä; tai

3) umpinaisen tavaratilan sisäkorkeus on vähintään 1,30 metriä ja sisäpituus vähintään 0,80 metriä sekä avoimen tavaratilan 3 momentin mukaisesti määrättävä pituus on vähintään 1,50 metriä.

Laki määrittelee myös tavan, jolla tavaratila pitää mitata. Käytännössä ongelmaksi muodostuu yleensä tavaratilan korkeus. Myös kantavuusvaatimus saattaa tuottaa ongelmia, se lienee karsinut pienimmät pönttöpakut pois markkinoilta, mikä lienee ollut tarkoituskin.

Joitakin henkilöautoja on rekisteröity pakettiautoiksi lähinnä siksi, että arvonlisäveron vähentäminen henkilöauton hankintahinnasta ei käytännössä onnistu. Pakettiauton hinnasta se onnistuu, kunhan vain autoa ei käytetä yksityisajoon. Jos käry käy yksityisajelusta, koko vähennetty alv menee korkojen kera maksuun.

Myös teknisillä määräyksillä on hankaloitettu henkilöautojen rekisteröintiä pakettiautoksi. Jos pakun dieselvero on 27 mk kokonaismassan alkavalta sadalta kilolta ja henkilöauton 150 mk, houkutus pakuksi muuttamiseen on usein suuri, varsinkin jos istumapaikkoja ei tarvita kahta enempää. Käytännössä muuttaminen on nykyisin hyvin hankalaa.

Julkaistu: 7.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.