Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1119

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropas, Ketonen taas kerran. Olemme keskustelleet asiasta tuttujen kera ja pohtineet, paljonko tavalliset auton valot kuluttavat polttoainetta / 100km? Entäpäs nämä sumuvalot, joita nykyään teinit ja vanhat ukot käyttää, vaikkei sumua ole mailla halmeilla. Entäs talvella pimeällä ajettaessa pitkät valot, niitä kuitenkin joutuu käyttämään suht’ paljon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tehdäänpä karkea laskelma. Ajovalopolttimoiden teho on 55 W kappale eli yhteensä 110 W, lisäksi etu- ja takaparkit, rekisterivalot ja mittarivalot vievät ehkä 50 W. Sovitaan siis tarvittavaksi sähkötehoksi 160 W.

Auton laturi ei ole kovin taloudellinen sähköntekijä. Sen hyötysuhde voisi olla esimerkiksi 50 %. Moottoritehoa siis tarvitaan arviolta 320 W.

Bensiinimoottorin ominaiskulutus on edullisimmalla kuormitus- ja käyntinopeusalueella ehkä luokkaa 300 g/kWh, mutta moottori pääsee hyvin harvoin toimimaan edullisimmillaan. Käytetään siis laskelmassa arvoa 500 g/kWh. Valojen tekemiseen siis kuluu tunnissa 160 g, bensan ominaispaino on n. 0,73, joten litroissa tuo tekee 0,21 litraa tunnissa eli noin 1,4 mk. Ajonopeudesta riippuu, mitä se sitten tekee sataa kilometriä kohti.

Tämä voi olla aika reilusti yläkantissa, mutta totuus kuitenkin on, ettei valokaankin synny tyhjästä ja ilmaiseksi.

Julkaistu: 8.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.