Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1118

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Voisiko Tuulilasijulkaista jutun,selvityksenmillaisia ovat erityssuojatutautot, esim:Panssarimersu ?Joista on viime aikoina ollutpaljon puhetta eri tiedotusvä-lineissä, kenraali Hägglundille hankittu mersu.Olisi kiva tietää tarkemmin millaisista autoistaon kyse.

Näytä vastaus

Vastaus:

Varmaan asia kiinnostaa, mutta siihen liittyy vain aika monta seikka, joita ei aluksi tule ajatelleeksi.

On tietysti mahdollista tehdä tällaisista autoista yleinen juttu. Silloin kerrotaan, millaisia seikkoja tällaisilta autoilta yleensä vaaditaan. Ikävä kyllä, siitä tulisi aika vaisu tarina todellisuuteen verrattuna. Syy on seurava:

Nämä erikoisautot on aidosti tehty suojaamaan autossa kulkevia henkilöitä. Siksi niistä autotehtaat eivät halua antaa tarkkoja tietoja. Kun auto toimitetan Suomeen, myös täkäläinen maahantuoja on velvoitetu pitämään suunsa supussa.(Siitä autotehdas saattaa vaatia asiaa tuntevilta erikoislupauksen). Siksi maahantuojalta ei haluta antaa edes tietoja siitä, keille nämä autot on toimitettu. Maahantuojan piirissä autosta tietävien piiri on erittäin pieni. Voit arvata, että kuka tahansa mekaanikko korjaamolla ei saa tällaista autoa huolta. Itse asiassa huolto tehdään hyvin suljettujen ovien takana.

Autojen teknisistä yksityiskohdista ei haluta antaa tietoja. Niinpä auton tarkka oma paino, kiihtyvyys, huippunopeus jne. ovat “tietosuojan” takana. Vaikka julkisuuteen on tullut tietoja siitä, että tällaiset autot ovat panssaroituja, täsmällisiä tietoja ei anneta korin erilaisista yksityiskohdista, renkaista, laseista jne. Myöskään hinnasta ei yleensä haluta kertoa hinnastoissa.

Tiedämme, että tällaisen auton tuulilasi on sellainen, että se ei rikkoudu, vaikka sitä tulitettaisiin erittäin tehokkailla ampuma-aseilla. Suomessa toimiva autolaseja valmistavasta tehtaastakan ei heru tietoa siitä, millaisia nämä lasit ovat, ja mille autotehtaille niitä toimitetaan.

Autoihin on aina saatavissa erikoisvarustelu tilaajan tarpeiden mukaan mukaan. Ne ovat kaikki mittatilaustyötä, eikä kahta samanlaista autoa yleensä ole. Vaikka tällainen auto ei lennä agentti 007 tarinoiden tapaan, siinä kuitenkin on paljon ominaisuuksia, joita huvittuneina olemme James Bond-elokuvista voineet nähdä.

Voit olla varma siitä, että autotehtaan ja tällaisen auton tilaajan välinen luottamussuhde estää tehokkaasti auton ominaisuuksien julkisen käsittelyn, kokeilun ja testaamisen. Auton tilaaja toivoo, että oikea elävän elämän testitilanne ei tulisi koskaan vastaan.

Julkaistu: 4.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.