Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1103

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Missä mahtaa olla vika kun autossani ratti täristää.Auto on juuri leimattu eikä missään havaittu väljää.Renkaat ja vanteet on uudet.Eli niittenkään vaihdolla tärinät ei poistunut.Pitääköhän aluvanteiden mukana tulleet soviterenkaat olla juuri passelit akselin napaan, sillä niissä on pientä klappia.Vannekauppiaan mielestä asian kuuluukin olla näin(mutterit kuulemma keskittävät lopullisesti vanteen).Auto on volvo 960 3.0L vm.91.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vian etsiminen varsinkin näin kaukaa on mahdotonta, mutta yksi keino saattaisi olla kokeilla etupyörien tasapainottamista auton alla. Jostakin saattaisi löytyä siihen hommaan sopiva kone. Alla tasapainottaminen huomioisi renkaan ja vanteen epätasapainon lisäksi myös mahdolliset heitot pyörän navassa.

Pyöränmutterit todellakin keskittävät pyörät lopullisesti. Jos soviterenkaat toimivat vain ohjureina, asia on ok, mutta jos pyörän navan ja vanteen kiinnityspintojen väliin tulee välilaippa, asennus on laiton. Usein tuo ohjurirengas saattaa olla muovia, sen tarkoitus on vain helpottaa pyörän asentamista.

Julkaistu: 9.12.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.