Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1102

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, paljonko pittä olla urasyvyyttä m s renkaissa ajettaessa niillä kesällä?

Kerroppa vaikuttaako etupyörien casterkulma auton “vetämiseen” etuvetoisella autolla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä määrittelee urasyvyydet pykälässä numero 18. Sen mukaan kesäaikana vaadittava urasyvyys on 1,6 mm. Se pitää löytyä Kulutuspinnan pääurista. Pääurilla tarkoitetaan leveitä uria renkaan kulutuspinnan keskialueella noin kolmen neljänneksen leveydellä kulutuspinnasta. M S-renkaat eivät kesällä ole erityisasemassa.

Caster eli olka-akselilinjan takakallistuma vaikuttaa ominaisuuksiin siinä kuin muutkin ohjauskulmat. Vaikutus – siis ilmeisesti lisäämisen – vetelyyn ei välttämättä ole yksiselitteinen. Muut etuakseliston mitoitukset vaikuttavat siihen omalla osallaan. Suurempi caster yleensä parantaa ohjauksen keskittävyyttä, mutta kaikkiaan ratkaisevaa on se, missä kohdassa renkaan kosketuspinnan keskipisteeseen nähden olka-akselilinjan jatke osuu tiehen.

Nopeimpia tapoja saada auton ohjaus vetelemään inhottavasti on asentaa autoon vääränlaiset vanteet. Jos asennettavissa vanteissa on erilainen offset eli pyörän keskilinjan ja kiinnitystason välinen etäisyys kuin alkuperäisissä, tulos on kamala. Tällaisia virityksiä kuitenkin autojen koristelijat tekevät aika usein vaihtaessaan alle leveämpiä vanteita ja renikaita.

Julkaistu: 6.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.