Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1099

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kun joissakin autoissa, kuten esim. Peugeot 309, 405 (-93) ja Saab 900 (93-), on takana, valojen välissä muovinen, punainen heijastinpaneeli. Jos teen tästä paneelista lisäjarruvalon lisäämällä sen taakse pari lamppua, että sitten jarrutettaessa auton perään syttyisi koko auton leveyden kattava punainen valojuova. Käsittääkseni joissakin amerikkalaisissa (70-luvun?) kuvaamani kaltainen valoratkaisu onkin. Kysynkin, olisiko em. ratkaisu laillinen täällä meillä, vai onko odotettavissa vaikeuksia tulevissa katsastuksissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Se paneeli EI ole heijastin vaan heijastimen näköistä materiaalia. Sen heijastusominaisuudet ovat käytännössä olemattomat. Koko auton perän levyinen heijastin ei ole laillinen. Se ei ole laillinen meillä eikä missään muuallakaan koko EU:ssa, sillä ajoneuvomääräykset ovat koko alueella yhteneväiset. Eri juttu sitten, miten tarkasti niitä eri maissa sovelletaan käytäntöön. Tuskinpa missään kuitenkaan tarkemmin kuin meillä.

Kaikissa auton heijastimissa ja valaisimissa pitää olla virallinen hyväksymismerkintä. Se on ympyrän sisään sijoitettu E-kirjain ja numero – oikeastaan luku, sillä se voi olla kaksinumeroinen. Numero kertoo, missä maassa virallinen hyväksyntä on annettu. Lisäksi merkinnän lähettyvillä on myös juokseva luku, jolla tuo hyväksyntä voidaan tarpeen vaatiessa löytää viranomaisten papereista.

Vanhoissa jenkkilohnoissa nyt oli melkein millaisia valoja tahansa, ja kun ei parempaakaan tietoa ollut, ne yleensä hyväksyttiin meilläkin. Eli jos rakenne on alkuperäinen, se kelvannee edellenkin.

Julkaistu: 6.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.