Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1094

Tapio Ketonen

Kysymys:

jos haluan uuteen autoon lohkolämmittimen sisäjohtosarjan,vetokoukun tms.onko asennus teetettävä ns.merkkiliikkeessä jotta takuu säilyisi?entä voiko öljynvaihdot isompien huoltojen välissä tehdä itse eli säilyykö takuu?onko pumppusuutinmoottorisen auton huolto erityisen kallista? kiitos vastauksestanne jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käytännössä takuu säilyy, sillä mikäli mainituista asennustöistä aiheutuu ongelmia, normaalisti on helppo saada selville, että ne ovat asennuksesta peräisin. Luonnollisesti auton takuu ei voi koskea jälkikäteen tehtyjä asennuksia tai niillä aiheutettuja vikoja.

Takuu annetaan valmistus- ja materiaalivikojen varalta. Jos merkkiliike tekee virheen asennuksessa ja siitä tulee autoon vika, tätä ei suinkana korjaa takuu vaan autoliike, käytännössä mahdollisesti sen vastuuvakuutus.

Öljynvaihtojen kanssa on sama tilanne. Jos vaikkapa kotivaihtaja on kiinnittänyt pohjapropun huonosti, öljyt valuvat pois ja aiheuttavat moottorivaurion, se on aika selkeästi osoitettavissa huoltajan virheeksi. Nykyautoissa on pitkät öljynvaihtovälit, ja jos käyttäjä ei ole käyttöohjeen mukaisesti säännöllisesti ennen ajoon lähtöä tarkastanut öljymäärää ja öljyt ovatkin kuluneet vähiin aiheuttaen moottorivaurion, ei tätäkään korvaa takuu.

Pumppusuuttimet eivät kaipaa huoltoa sen enempää kuin tavallisetkaan dieselsuuttimet. Kun suuttimien vaihdon aika tulee joskus muutaman sadantuhannen kilometrin jälkeen, ne varmaankin maksavat, mutta eivät ns. tavallisetkaan suuttimet ole kovin halpoja.

Julkaistu: 8.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.