Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1084

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miten kylmää talvea odotellessa pitäisi tehdä, kun autoni lämmityslaite tuntuu melko tehottomalta. Auto on vanha Opel Corsa (vm.85), joten mistään uudesta autosta ei ole kysymys. Jotenkin tuntuu, että sisälle puhaltava ilma on melko haaleaa, vaikka autolla ajaisi kuinka pitkää matkaa tahansa. Voisiko esim. termostaatin vaihto auttaa nesteen lämpenemiseen, vai täytyykö tyytyä ajelemaan viileällä autolla? Miten lämmityslaitteen kennon ominaisuudet muuttuvat iän mukana, eli pitäisikö se vaihtaa/huoltaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jäähdytysjärjestelmään kerääntyy kaikenlaista moskaa ajan myötä. Lämmityslaitteen kennosta voi tukkeutua putkia, ja putkien seinämiin voi kerääntyä likaa, joka heikentää lämmön johtumista nesteestä kennon ripoihin.

Jäähdytysjärjestelmän huolellinen huuhtominen voisi auttaa, samoin sen tutkiminen, että hanat, putket ja letkut ovat kunnolla auki. Lämmittimen kennon uusiminen on aika iso työ.

Termostaatti on lämpötilan kannalta ratkaisevassa asemassa. Jos se on viallinen tai avautuu liian kylmässä, auto ei lämpene.

Julkaistu: 11.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.