Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1081

Kysy autoista - kysymys 1081

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miksi parempi kuntoiset renkaat suositellaan laittamaan taakse, vaikka kyseessa on etuvetoinen auto jossa on ABS jarrut. Monesti olen nähnyt perusteluina käytettävän sitä, että takapyörien ollessa huonommassa kunnossa ne myös lukkiutuvat helpommin ja saattavat kääntää auton poikittain mutta entäs, kun autossa on lukkitumattomat jarrut ? Maallikon järki pistäisi paremmat eteen, kun ainakin teoriassa jarrutusmatkakin lyhenisi, koska jarrutuksessa paino siirtyy pääasiassa eturenkaille. Itse ajelen kitkoilla etelä Suomen teillä ja suurin ongelma on liukkailla jarrutusmatkan pituus, kun lähestytään risteyksiä ja tien pinta on peilijäässä eikä takapyörien “lukkiutuminen”.

Näytä vastaus

Vastaus:

Parempien renkaiden pitää aina olla takana. Se lukkiutuminen on vain yksi asia, paljon tärkeämpi ominaisuus on renkaiden sivuttaispito.

Jos takarenkaiden sivuttaispito pettää ennen kuin eturenkaiden, auto lähtee takapyöräluistoon. Etenkin suuressa nopeudessa sen hallitseminen on äärimmäisen vaikeata, tekisi mieli sanoa miltei mahdotonta. Näin etenkin niille, jotka ovat tottuneet ajamaan etuvetoisilla autoilla, jotka eivät normaalisti juurikaan joudu takapyöräluistoon, mutta myös meille takavetoisilla aikanaan ajmaan oppineille.

Takapyörien luistaessa auto käännähtää salamannopeasti poikittain ja yleensä suistuu tieltä tai pahimmassa tapauksessa päin vastaantulijaa. Ja silloin mennään kylki edellä. Sivulta päin auto suojaa matkustajiaan vain heikosti, koska ruttaantumisvaraa ei ole. Puskeminen ei ole lainkaan yhtä vaarallista. Jos sattuisikin tömähtämään, turvavyöt ja turvatyynyt suojaavat pahimmilta kolhuilta.

Jos autosi takapyörät pyrkisivät lukkiutumaan jarrutuksissa, jarruissa olisi pahasti vikaa. Silti renkaiden pidossa ei saa olla niin suurta eroa, että laittamalla paremmat renkaat eteen jarrutusmatka oleellisesti lyhenisi. Auton ajettavuus menee moisella rengastuksella täysin sekaisin. Sitäpaitsi lakikin sen kieltää, koska nastarenkaiden nastojen määrä saa eri renkaiden kesken vaihdella vain rajoitetusti.

Julkaistu: 11.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.