Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1079

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,miksi uudet autot tuntuvat kuluttavan paljon öljyä? Ennen se oli kuluneen moottorin merkki mutta nykyään se on auton “ominaisuus”.

Näytä vastaus

Vastaus:

Moottori kuluttaa aina öljyä, koska sitä jää sylinterien seinämissä oleviin syvennyksiin. Näin pitää ollakin, koska tällöin öljy voitelee männänrenkaiden ja sylinterien välistä liikettä.

Uusi moottori kuluttaa öljyä hetken aikaa enemmän, koska sylinterien hionta- eli hoonausjäljet ovat aluksi syvempiä. Sitten ne kuluvat matalammiksi ja niihin jää vähemmän öljyä.

Kun moottori sitten aikanaan kuluu väljäksi, öljynkulutus alkaa taas lisääntyä. Se johtuu siitä, että männänrenkaat eivät pysty kaapimaan öljyä riittävästi sylinterin seinämistä pois, vaan sitä jää runsaasti palotilan puolelle. Sieltä öljy palaa polttonesteen palaessa pois, ja tämä näkyy savutuksena pakoputkesta ja öljynkulutuksena.

Öljynkulutus havaitaan nykyisin paljon helpommin, koska öljynvaihtovälit ovat tolkuttoman pitkiä, jopa 20-30.000 km.

Muuten, hyvin monet valmistajat ilmoittavat normaaliksi öljynkulutukseksi 0,5-0,6 l/1000 km. Esimerkiksi 20.000 km matkalla tämä “normaali” kulutus voi siis pahimmillaan olla 10-12 litraaa! Kun moottorissa on öljyä 3-4 litraa, öljy siis voi täysin normaalisti vaihtua kulutuksen kautta öljynvaihtovälin aikana 3-4 kertaa! Kyllä minun mielestäni moinen on paremminkin äärimmäisen epänormaalia!

Julkaistu: 11.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.