Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1074

Kysy autoista - kysymys 1074

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mikä mahtaa Volvo 850:stä vaivata?Ongelmana on noin 75km/h nopeudessa esiintyväpieni vapina. Muissa nopeuksissa auto tuntuu toimivannormaalisti. Vapinan voimakkuuteen vaikuttaa allaolevarengaskerta ja rengaspaineet, eli kesärenkailla vapinaon eri kuin talvirenkailla, paineen lisääminen vähän rauhoittaailmiötä. Vanteista homma ei ole kiinni, koska autoa on testattu talvi- ja kesärenkailla & vanteilla. Käytössä olevallavaihteella (automaattilaatikko, lukitsee 4:n noin 80km/h nopeudessa)ei ole vaikutusta ilmiöön, eikä kiihdytyksellä / jarrutuksella.Tien pinta tuntuu olevan kriittinen sikäli, että ilmiöesiintyy aina samoilla katuosuuksilla (sellaisilla joissamuut autot kulkevat vapisematta). Ohjauskulmat lienevätoikein, koska esim. 15tkm ajoa kesärenkailla viime kesänäei kuluttanut niitä epätasaisesti. Jarrulevyt on tarkitstettu ja ne ovat suorat. Alustan pitäisi olla kunnossa, eli ei kuluneitaripustuksen osia. Voiko ilmiö tulla esim. 140tkm ajetuistaiskunvaimentimista? Tuntuvat kyllä olevan kunnossa, auto ei isommin heijaile heitoissa, mutta pienet kiharat tuntuvat aika voimakkaasti.

Odottelen mielipidettänne innolla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo vaikuttaa aika mystiseltä. Volvojen etupäässä on kyllä ollut väljistymistaipumuksia, joten syynä voisi olla nivelten väljyys, joka yhdessä sopivien tiestä johtuvien värähtelyjen kanssa saa ilmiön aikaan. Iskareista en uskoisi vaivan johtuvan, mutta ehkä ne aivan teräkuntoisina voisivat sitä hillitä.

Sinänsä iskarit eivät tuntuvasti vaimenna pienten kiharoiden aiheuttamia tärähtelyjä, niiden toiminta tuntuu selvimmin isoissa ja loivissa heitoissa. Tästä huolimatta niiden vaikutus lähinnä ulosjoustoliikkeeseen on tuntuva pienissäkin liikkeissä, ja iskarit auttavat pyörää pitämään paremmin otteensa tien pinnasta.

Julkaistu: 25.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.