Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1071

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko maalipinnan ‘kestokäsittelyillä’ virkaa? Olen harkitsemassa mustan väristä autoa ja kokemuksesta tiedän, että puhtaana/kiiltävänä pito vaatii hieman enemmmän. Siksi harkitsen jonkin kestovahauksen teettämistä heti uutena, jotta pinta pysyisi (pysyykö?) naarmuttomampana ja puhdistus olisi ehkä helpompaa. Vai onko niin että omatoiminen vahaus ajaa saman asian?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä kai ne kestokäsittelyt ainakin helpottavat auton pitämistä kiiltävänä. Olellinen asia kuitenkin olisi auton säännöllinen peseminen ja vahaaminen.

Ihanne tietenkin olisi, että pesisit itse käsipelillä auton heti sen likaannuttua. Mutta seuraava vaihtoehto sitten onkin harjapesukoneen käyttö. Harjaton pesukin menettelee tilapäisesti, mutta sitä käytettäessä auto pitää pestä varsin usein joko käsin tai sitten harjakoneessa. Vahatusta pinnasta lika irtoaa paljon helpommin.

Naarmuja maalipintaan tulee väkisin, mutta kestovahaus vähentää niitä. Harjakoneessa naarmuuntuneen pinnan autofiksari saa helposti kuntoon, mutta jatkuvasti pelkästään harjattomasti pestun auton maalipinta menee jo yhden talven aikana miltei kelvottomaan kuntoon.

Vahauksessa maalin päälle tulee kiiltävä ja samalla suojaava pintakerros. Vahauksen tärkeimpiä tehtäviä kuitenkin on se, että vahatessa maalipintaan iskostunut lika irtoaa. Mustan auton vahaaminen hyvin on kuitenkin aika vaativa tehtävä, jäljestä tulee helposti laikukas.

Julkaistu: 14.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.