Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1070

Kysy autoista - kysymys 1070

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, Miten kannattaisi toimia kun olen ostamassa uusia talvirenkaita (Hakkapeliitta 2) ja samalla haluaisin pienentää talvirenkaan leveyttä koska mielestäni edelliset renkaat 195/65/14" olivat aivan onnettomat “luistimet” takavetoisessa 80-luvun lopulla valmistuneessaautossani. Leveydeksi olen ajatellut 175mm mutta mikä profiiliksi? (65 vai 70?) entäminkä levyiselle vanteelle tulisi kyseinen rengas asentaa? Lisäksi kiinnostaisi tietäärenkaan profiilin vaikutuksesta renkaan käytökseen. Olisikohan talvirengastestin tuloksetenää samat jos olisi käytetty eri profiilisuhdetta? Miten profiilisuhteen suurentaminenvaikuttaa renkaan käytökseen? Näin maallikkona voisi kuvittella renkaan profiilisuhteennostamisen vaikuttavan renkaan pidon menettämisen hetkeen sitä “pehmentäväksi” ts.auto ei lähde niin “terävästi” luisuun mitä ainakin henk. koht. pidän tärkeämpänäominaisuutena kuin renkaan raakaa sivuttais-/pitkittäis pitoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Korkeampi rengasprofiili todellakin sopii paremmin talvikäyttöön. Rengas ei ohjaudu yhtä terävästi kuin matalaprofiilinen, ja se irtoaa tästä syystä luistoon hieman vaikeammin. Myös luiston alku on rauhallisempi ja helpompi hallita. Kapeampi rengas antaa yleensä lumella paremman sivupidon, esimerkiksi ralliautojen talvi- ja sorarenkaat ovat hyvinkin kapeita ja korkeaprofiilisia.

Et kerro, mikä auto on kyseessä, mutta tuon käyttämäsi rengaskoon vastinkokoja ovat 14-tuumaisina 155/80R14 ja 175/70R14. Jos autoon voi asentaa 13-tuumaiset vanteet, kysymykseen tulevat myös koot 175R13 tai 195/70R13, joskin ne ovat aika harvinaisia ja siksi mahdollisesti kalliita.

155-milliselle suositellaan 4,5- tai 5-tuumaista vannetta. 175/70-rengas suositellaan asennettavaksi 5- tai 5,5-tuumaiselle. 195/65-renkailla vanteen pitäisi olla 6- tai 6,5-tuumainen. Rengasalan raamattu, STRO:n rengasnormikirja sallii puolen tuuman heiton suositelluista leveyksistä alas- tai ylöspäin.

Rengastestien tulokset pätevät vain testatulle rengaskoolle ja profiilille. Renkaiden runkorakenne on eri profiileilla erilainen, joskin valmistajat pyrkivät tekemään renkaista suunnilleen samoin käyttäytyviä rengaskoosta riippumatta.

Julkaistu: 18.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.