Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1068

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,miten Skoda 1.9Dieselissä lämpö riittää talvella.Entä onko joitain hyviä ja halpoja keinoja tehostaa lämpiämistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suoraruiskutusdieseleillä lämpeneminen on ongelma talvella. Lyhyessä kaupunkiajossa hukkalämpöä syntyy niukasti. Skoda tuskin on lämpenemisen suhteen muita VW-konsernin tuottteita heikompi tai parempi.

Monissa dieselautoissa on vakiona polttonesteellä toimiva lisälämmitin, joka syttyy käynnistettäessä moottori. Tällainen muutaman kilowatin tehoinen lämmitin auttaa moottoria saavuttamaan riittävän korkean lämpötilan nopeammin.

Hyviä ja halpoja keinoja ei juuri ole. Maskisuojusten käyttö vähentää moottorin seinämien läpi tapahtuvaa lämmön karkaamista, mutta turvallisuussyistä moottoritilan ilmankiertoa ei voida tukkia kokonaan. Kokreammassa lämpötilassa avautuvan termostaatin asentaminenkaan ei välttämättä autoa, sillä usein lämmityslaitteen kenno riittää jäähdyttämään moottoria niin hyvin, ettei termostaatin avautumislämpötilaa saavuteta lainkaan.

Mutta: Eihän dieseliä kannata hankkiakaan lyhyitä pätkäajoja ja pientä käyttöä varten. Matka-asossa taas lämpö ei ole ongelma, koska maantienopeuksissa tehoa tarvitaan niin paljon, että lämpöä riittää paitsi sisätiloihin myös harakoille.

Julkaistu: 18.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.