Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1067

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mikä on Volvoissa (940 Turbo 96) oleva EGR järjestelmä ? Huoltokirjan mukaan se pitää määräajoin puhdistaa, mitä silloin puhdistetaan ?

Näytä vastaus

Vastaus:

EGR on lyhenne sanoista Exhaust Gas Recirculation eli pakokaasujen takaisinkierrätys. Useimmissa autoissa osa pakokaasuista johdetaan imuilman joukkoon, koska tällä keinolla voidaan laskea palamislämpötilaa ja näin vähentää palamisessa syntyvien typen oksidipäästöjen määrää.

Pakokaasut sisältävät nokea, joka karstoittaa järjestelmää, etenkin pakokaasujen virtausta ohjaava venttiili tuppaa karstoittumaan, jolloin se yleensä lakkaa toimimasta. Myös pakosarjasta venttiilille johtava putkisto saattaa karstoittua.

EGR-järjestelmän tukkeutuminen ei tunnu moottorin tehossa eikä oikeastaan kulutuksessakaan. Ainoastaan pakokaasujen typen oksidipäästöt ovat suuremmat kuin niiden pitäisi olla.

Puhdistettaessa siis lähinnä varmistetaan, että putket ovat auki ja EGR-venttiili toimii.

Julkaistu: 14.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.