Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1057

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kyselin hiljan 74-mallisen carinan moottorinvaihdosta “moottorin raiskauksesta”, johon sain tylyn vastauksen. Kyseessä on reilusti muuteltu auto jota ei saa museokatsastettua. Jos moottoria ei saa raiskata niin miten siihen saa lisää tehoa? Auton teho ei vastaa ulkonäköä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastaus oli tyly, koska olen sitä mieltä, että noin vanhan auton ominaisuudet eivät siedä tehokkaampaa moottoria.

Oleellinen kysymys moottorinvaihdossa on tietenkin se, että mistä saisi edullisen ja sopivan moottorin. Kun tämä on selvitetty, sitten on vielä varmistettava, että vaihto on laillinen. Siitä taas antaa hyvää tietoa ensiksikin liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta, sen numero on 779/1998. Löydät sen netistä osoitteesta www.finlex.fi ja edelleen > lainsäädäntö > hae säädöksen nimellä tai numerolla >kirjoita tuo numero hakuikkunaan ja paina hae-nappia.

Tuon päätöksen pykälät 5 ja 6 vastaavat siihen, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Moottorin muu virittäminen ei välttämättä siis ole kiellettyä. Esimerkiksi turbon asentaminenkin voi olla mahdollista, kunhan teho ei kasva liiaksi.

Uudemmissa autoissa myös pakokaasupäästöt voivat olla virittelyn este. Noin vanhassa autossa riittää, kuten 8. pykälän ensimmäinen momentti kertoo, että auto läpäisee katsastuksen päästömittaukset. Kakkos- ja kolmosmomenteista käy selvästi ilmi, että katalysaattorilla varustetun eli vähäpäästöisen auton virittäminen muuten kuin valmiiksi hyväksyttujä sarjoja käyttämällä ei ole mahdollista. “Riippumattomalla tutkimuslaitoksella” eli käytännössä VTT:llä tehtävä päästömittaus maksaa 5-10.000 mk.

Toistan taas saman, minkä olen kertonut varmaan jo satoja kertoja: Moottorinvaihtopuuhissa on järkevintä käydä ensiksi kysymässä asiaa katsastusasemalta. Sieltä saa tarkkaa tietoa, ja siellähän se auto sitten aikanaan muutoksen jälkeen katsastetaankin. Katsastusmiehet eivät tiettävästi ole vielä ainakaan toistaiseksi hyökänneet fyysisesti kenenkään asiallisen kysymyksen esittäneen asiakkaan kimppuun!

Julkaistu: 21.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.