Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1053

Tapio Ketonen

Kysymys:

Koska Ford Mondeo 1,8 TD vesipumpun juoksupyörä on vaihdettu muoviseksi? Itselläni on ko. Ford vm -97 (ensimmäisiä uudemmalla korimallilla). Sisätilojen lämpeäminen huononi. Termostaatti vaihdettiin, mutta ei auttanut. Tapahtui koneen paha ylikuumeneminen, kannen tiiviste paloi ja kone miltei leikkasi kiinni.

Kansi oikaistiin ja laitettiin uusi kannentiiviste. Lämmintä ei tullut vieläkään sisälle. Termostaatti vaihdettiin taas, mutta ei apua. Tyhjäkäynnillä moottorin lämmöt alkoivat nousta, mutta suuremmilla kierroksilla pysyivät normaalina. Vaihdettiin vesipumppu. Lämmintä alkoi tulla jälleen myös sisätiloihin.

Ford väittää, että vesipumpussa on muovinen juoksupyörä, joka suli moottorin ylikuumenemisen yhteydessä. Näin kuitenkin vaihdetun vesipumpun, joka jäi korjauksen tehneeseen Fordin liikkeeseen. Vesipumpun juoksupyörä oli metallinen reikälevy, jonka sisäpuolella oli jäljellä vain vajaa siipi. Kysyin mitä ainetta siivet ovat, kun noin ovat syöpyneet ja minulle vastattiin, että ovat jotain kevytmetallia ja tehty sintraamalla. Liikkeessä sanoivat myös, että eivät ole aikaisemmin vastaavaa nähneet, mutta joskus juoksupyörä on alkanut pyörimään akselilla. Pumpussa oli pyöreä akseli, johon juoksupyörän metallilevy oli kiinnitetty puristusliitoksella.

Kävin äskettäin katsomassa uutta varaosana myytävää vesipumppua, koska pidin Fordin väitettä muovisesta juoksupyörästä perättömänä, mutta siinä oli tosiaankin musta muovinen juoksupyörä. Juoksupyörän kohdalla uudessa varaosapumpussa oli kulmikas akselin pää, joka estää juoksupyörän pyörimisen akselilla, eli myös akseli oli erilainen vaihdettuun pumppuun verrattuna. Osaan myös erottaa metallin ja muovin, joten olen aivan varma, että alkuperäisessä vaurioituneessa vesipumpussa oli metallinen juoksupyörä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähetin tämän kysymyksen Fordille vastattavaksi. Kun vastaus tulee, lisään sen tähän.

En saanut muuta vastausta kuin puhelinsoiton, jossa kerrottiin, että osa on koko ajan ollut samalla varaosanumerolla. Erikseen tuli sähköpostissa pari kuvaa uudesta varaosasta, jossa juoksupyörä tosiaan on mustaa muovia.

Näemmä siis Ford-organisaatiosta ei saada selville, onko juoksupyörä alunperin ollut jotakin muuta materiaalia. Voisikohan joku sellainen, joka on vaihtanut vesipumpun Mondeon nakumalliin, antaa asiasta lisätietoa?

Akseli on näemmä uudessakin pumpussa pyöreä, ja juoksupyörä on kiinni puristusliitoksella. Kysyjää on hämännyt muovisen pyörän metallinen sisäkappale, joka on kuusikulmainen. Rakenne on vesipumpuissa normaali, sillä puristusliitos pitää vallan mainiosti juoksupyörän akselin tahdissa. Muovin ja metallin liitos on ongelmallisempi.

Fordin mukaan tuosta tapauksesta on jo kulunut melkoisesti aikaa, eikä osaa ilmeisesti enää ole olemassa, mutta muovin sulaminen tuntuu kyllä aika uskomattomalta. Moottorin olisi kyllä täytynyt kuumentua todella pahasti.

Tuollaiset vaurioituneet osat olisi kyllä hyvä ottaa talteen tai ainakin valokuvata huolella, että asiaa voisi selvitellä jälkikäteen.

Julkaistu: 13.12.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.