Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1038

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,mistä nettiosoitteesta löytäisin autojen vakuutusluokat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo tieto on niin hankalasti saatavilla, että en osaa neuvoa. Perusluokitus tulee moottorin iskutilavuuden perusteella, mutta sitä sitten korjaillaan mallikohtaisilla “pärstäkertoimilla”. Järjestelmä on kaikkiaan äärimmäisen sekava ja epälooginen, tekisi mieli sanoa mielivaltainenkin.

Esimerkiksi me tarkistamme testiautojen vakuutusmaksuluokat siten, että soitamme vakuutusyhtiöön ja kerromme rekisterinumeron. Sen perusteella virkailija saa omalta koneeltaan selville auton vakuutusmaksuluokat niin autovakuutuksen kuin liikennevakuutuksenkin osalta. Mikään vakuutusyhtiö ei ole onnistunut suoraan kertomaan kysytyn automallin vakuutusmaksuluokkia luotettavasti pelkän kaupallisen mallinimen perusteella.

Autoja vakuuttavilla yhtiöillä on nettisivuillaan laskurit, jotka laskevat vakuutusmaksujen suuruuden, mutta oikean mallin löytäminen on vähän onnenkauppaa. Ainoastaan jos on käytettävissä rekisteriotteeseen merkitty auton tyyppikoodi, tuloksesta voi olla suhteellisen varma. Tällöinkään maksuluokat eivät tule näkyviin.

Julkaistu: 25.11.2001