Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1037

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko täyssynteettinen öljy nimensä mukaisesti tehty synteettisistä aineista, ei öljystä. Vai tarkoittaako täyssynteettinen, että öljyn lisäaineet ovat täysin synteettisiä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Synteettinenkin öljy on tehty raakaöljystä, mutta ei suoraan. Yleisimmin synteettisten voiteluöljyjen perusöljynä käytetty polyalfaolefiini (PAO) valmistetaan eteenikaasun (C2H4) jatkojalosteista.

Tarkkaan ohjattu kemiallinen prosessi tuottaa voiteluaineen perusöljyksi tuotetta, jonka ominaisuudet ovat paremmin valmistajan hallinnassa kuin raakaöljystä tislaamalla valmistetussa, jota kutsutaan mineraaliöljyksi.

Lisäaineet ovat luku sinänsä, ja niitä on todella monenlaisia, useimpia voidaan myös kutsua synteettisiksi eli jollakin kemiallisella prosessilla valmistetuiksi. Niistä löytyy tietoa esimerkiksi suuren lisäainevalmistajan Lubrizolin nettisivuilta osoitteesta www.lubrizol.com Samasta paikasta löytyy myös muutakin voiteluun liittyvää hyvää tietoa, tosin valitettavasti vain englanniksi.

Julkaistu: 9.12.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.