Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1026

Kysy autoista - kysymys 1026

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Tapio miten on mahdollista että kun tuo EU on ollut aktiivinen näissä auton turvavarusteluissa niinkuin näissä lastenkuljetuskysymyksissä, niin miten voi olla mahdollista, että uuden henkilöauton saa rekisteröidä 5 hengelle, jos takana keskellä ei ole 3-pistevyötä ja/tai niskatukea. Siis yksi paikka on autossa 60-luvun turvatekniikalla !!!??En pysty kuvittelemaan mitään syytä moiseen, eihän sitä voi perustella edes harvoin tarvittavanakaan, samalla perusteella voisi jättää kaikki turvavyöt pois, kun niitä tarvii niin harvoin…Ja ei ehkä 1. omistaja tarvitsekkaan, mutta entäs ne seuraavat? Kyllä tällaisten automerkkien turvavarustepyrkimykset joutuvat vähintäinkiin outoon valoon. Ja onko yleensä enää muita kuin WV-konserni merkkeineen, joka tätä ihmeellisyyttä(rahastusta) harrastaa ?Toinen asia mikä tuli mieleen, katselin kerran Audi A6:n perää, missä luki 1,8T,käsittääkseni se on tavallinenpieni rivi-4 turbolla.Jostain syystä siinä on pakoputki molemmin puolin, ja näyttipä olevan vielä viimeiset vaimentimet tuplana,mikä järki?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eihän takana tarvita yhtään pääntukea lain mukaan. Vilkaisepa vain vaikkapa Fiat Punton takapenkkiä. Ja kyllä niitä kaksipistevöitä löytyy keskipaikalta vielä monesta muustakin autosta kuin VW-konsernin tuotteista.

Sinänsä kaksipistevyökin mielestäni antaa jo keskipaikalla aika hyvän suojan. Keskipaikallahan istutaan vain silloin kun reunapaikat ovat käytössä, joten sivusuunnassa tulevilta örmäyksiltä istujaa suojaavat vieressäistujat – niin karmealta kuin ihmisten käyttö turvatyynyinä tietenkin kuulostaakin. Etutörmäyksessä keskimatkustajan pää yleensä mahtuu etuistuinten väliin, jos matkustaja törmäyksen voimasta taittuu eteenpäin kuin linkkuveitsi. Sivuilla istujathan löisivät päänsä etuistuinten selkänojiin. Tällä en tietenkään halua vähätellä kolmipistevyön merkitystä.

Oleellisinta turvavöissä kuitenkin olisi, että niitä myös käytettäisiin aina, ja että ne vedettäisiin mahdollisimman kireälle. Tällöin suojavaikutus olisi paras mahdollinen.

Auton varustelun ja koristelun suhteen olen jo kauan siten todennut, että asialla ei ole eikä ilmeisesti tarvitsekaan olla mitään tekemistä järjen kanssa. Aaloppeja (=pakoputkia) voi itsekukin laittaa autonsa perään minun puolestani vaikka kuinka monta. Katselen niitä huvittuneena, joskus naureskelen hiljaa itsekseni, joskus puhkean oikein äänekkääseenkin nauruun. Hulluja nuo suomalaiset!

Julkaistu: 28.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.