Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1025

Tapio Ketonen

Kysymys:

terve, kysyisin mitkä asiat vaikuttaa auton pakokaasupäästöihin? auto reputti katsastuksessa päästömittaukset niin mitä kannattaisi tehdä? vaikuttaako moottoriöljyn laatu päästöihin? sekoitin 2 eri merkkistä öljyä, samaaa laatua olevaa öljyä (5W40) moottoriin, voiko se olennaisesti vaikuttaa?kiitos

Näytä vastaus

Vastaus:

Voi, kun annoit aika niukasti tietoja. Millainen auto eli onko bensa vai diesel? Mitkä päästöt olivat pielessä? Onko katalysaattoriauto? Yritetään nyt arvailla.

Jos kyseessä on katalysaattoriauto, päästömittauksessa reputtamiseen voi olla yleensä kaksi syytä. Joko katalysaattori on ajettu kiveen tai muuten rikki, tai sitten jäännöshappitunnistin eli lambda-anturi on rikki. Se, mistä tuo vika johtuu, on sitten aivan eri juttu.

Jos kyseessä on vanha ns. “ei-vähäpäästöinen” bensa-auto, päästöistä mitataan ensinnäkin hiilimonoksidi eli häkä (CO). Sen saa kohdalleen säätämällä, ellei kaasutin ole aivan loppuun kulunut.

Toinen vaikeuksia tuottava kohta ovat palamattomat hiilivedyt (HC). Niitä syntyy huonon palamisen tuloksena. Tulppien uusiminen, mahdollisten katkojan kärkien uusiminen, sytytysajoituksen säätäminen oikeaksi – siinäpä nuo ensisijaiset kikat. Palamattomia hiilivetyjä syntyy myös silloin, jos moottori kuluttaa kovasti öljyä. Voiteluöljy palaa huonosti. Moottoria puhdistavat aineet, esimerkiksi Forte-käsittely, saattavat antaa hetkellisen avun, mutta tulos on aika epävarma. Moottoriremontti on tällöin edessä.

Pakokaasuissa voi myös olla liikaa happea. Se on merkki siitä, että pakosarja tai pakoputkiston etuosa vuotaa.

Jos autossa on suihkutusmoottori, myös suihkutussuuttimien huono ja epätasainen kunto voi olla syynä. Jos kaksi sylinteriä saa liian rikasta seosta ja kaksi liian laihaa, jäännöshappitunnistin voi näyttää oikeaa lambda-arvoa, mutta päsätöjä on silti liikaa. Tällöin suihkutussuuttimien puhdistaminen ja testaaminen on paikallaan.

Tuo öljyhomma tuskin on syyllinen päästörajojen ylitykseen.

Julkaistu: 30.11.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.