Tuulilasi

Keskieuroopan taksikuskit huonohkoja käyttämään ilmastointia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olin tuossa alkuviikon Berliinissä ja kovasti ihmetytti mikseivät taksit siellä käytä ilmastointia? Kokemusta ehti kertyä noin kymmenestä eri taksista ja jokaisessa oli ilmastointi kytketty päältä pois ja ikkunat auki. Lämpöä oli kuitenkin 25-30 astetta. Olen kuullut samanlaisia havaintoja mm. Münchenistä, Madridista ja Prahasta. Onko kulutussäästö niin suuri että kannattaa kiusata itseään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Taitaa olla niin, että sielläpäin ovat tottuneet lämpimämpiin keleihin, joten tuo ei vielä anna aihetta ilmastoinnin käyttöön. Toinen juttu on, että lyhyillä keikoilla ilmastoinnista ei ole kovin suurta iloa.

Tyypillinen taksikeikka kaupungissa on muutaman kilometrin pituinen, ja sitten taas auto seisoo. Seistessään lämmennyt auto ei tuolal matkalla paljon ennätä jäähtyä, joten avoin ikkuna on tehokkaampi. Pään siinä kyllä saa äkkiä kipeäksi.

Tietysti syynä voi olla sekin, etteivät kuskit osaa käyttää ilmastointia. Eivät ne ainakaan talvella tai rospuuttokelillä osaa käyttää lämmityslaitetta. Lämpöä säädetään puhaltimella ja ajellaan ikkunat sumussa. Näin on usein Saksassa ja poikkeuksetta aina esimerkiksi Pariisissa.

Julkaistu: 28.6.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.