Apu

Keskenmeno viisi kertaa kahden vuoden aikana: Olen 40-vuotias – Kannattaako raskautta vielä yrittää? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 10.10.2021

Kysymys:

Olen kahden vuoden aikana kokenut viisi keskenmenoa. Kaikki ovat olleet erilaisia: on ollut rypäleraskautta, keskeytynyttä ja spontaania. Ne on hoidettu lääkkeillä, kaavinnalla ja ilman toimenpiteitä. Keskenmenot ovat ajoittuneet viikoille 8–13. Naistenpolilla kehotetaan yrittämään uudestaan, sillä tutkimuksia ei ole 40-vuotiaalle tarjolla. Miten kauan raskautta kannattaa yrittää? Onko näin monen keskenmenon jälkeen mahdollista saada onnistunut raskaus? Voiko toistuvista keskenmenoista olla jotain haittaa terveydelleni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi on todella liikuttava ja koskettava. Toive lapsesta on hyvin ­henkilökohtainen asia. Toisilla meistä on perustavaa laatua oleva tarve saada ­hoivata jälkeläistään ja nähdä sukunsa jatkuvan. Saada olla vanhempi kerran, ehkä toisen tai kolmannenkin. Kaikissa tilanteissa toive on yhtä tärkeä ja suuri.

Keskenmeno on yleisin raskauskomplikaatio, joka tapahtuu jopa joka neljännessä raskaudessa. Toistuvia eli 2–3 perättäistä keskenmenoa on arviolta 1–3 prosentilla lasta toivovista pareista. ­Taustalla voi olla esimerkiksi alkion tai vanhempien kromosomipoikkeavuus, kilpirauhasen sairaus, hyytymistekijähäiriö tai kohdun rakennepoikkeavuus.

Suurin osa keskenmenoista johtuu alkion kromosomipoikkeavuuksista. Yli 35-vuotiailla ikä on todennäköisin keskenmenojen syy. Mitä nuorempi nainen on, sitä todennäköisemmin tutkimuksista löytyy jokin erityinen selittävä syy keskenmenoille.

Suosittelen kääntymään herkästi oman terveyskeskuksen tai yksityisen psykoterapeutin puoleen keskusteluavun saamiseksi.

Iän myötä riski keskenmenoon kasvaa. Vaikka nainen itse kokisi olevansa terve ja nuorekas, kaikki munasolut ovat kulkeneet mukanamme läpi koko elämämme. Niiden laatu ei ole 40-vuotiaana enää sama kuin 20-vuotiaana. Uuden keskenmenon tilastollinen riski kasvaa äidin iän ja peräkkäisten keskenmenojen myötä. Myös huonossa tasapainossa oleva diabetes tai ylipaino lisää keskenmenon riskiä. Jos elintavoissa on korjattavaa, se kannattaa tehdä.

Julkisella puolella tutkimuksia ei tarjota, koska korkean iän ja munasolujen heikon laadun ajatellaan olevan suurin riskitekijä keskenmenoille. Lääketieteellinen totuus ei tietenkään muutu miksikään yksityispuolella, mutta kävisin vielä lapsettomuuteen erikoistuneella gynekologilla, jos se on taloudellisesti mahdollista. Hän voisi arvioida yksilöllisesti, kannattaako jotakin tutkimuksia vielä tehdä.

Erityisesti suosittelisin tätä, jos sinulla ei ole vielä lainkaan lapsia. Tällöin mitään ei jäisi jossittelun varaan, vaan saisit kysyä kaikki ne kysymykset, mitä mielessäsi vielä pyörii.

Toistuvat keskenmenot itsessään eivät ole riski fyysiselle terveydelle, mutta henkisesti tilanne voi käydä hyvin kuormittavaksi. Uuden raskauden yrittäminen tai yrittämisestä luopuminen voi tuntua vaikealta. Suosittelen joka tapauksessa kääntymään herkästi oman terveyskeskuksen tai yksityisen psykoterapeutin puoleen keskusteluavun saamiseksi. Toivottavasti onnenkantamoinen olisi jo kohdannut teidät tätä vastausta odotellessa!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.