Tuulilasi

Kenen kuuluu väistää?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Esko Riihelä antoi Iltalehdessä (http://www.iltalehti.fi/autot/2013071817277130_ae.shtml) ajo-ohjeita vasemmalle kääntyvien ohittamiseen tarkoitetulle levikkeelle. Hänen mukaansa kuuluisi ajaa kaistan vasenta laitaa, jos vasemmalle kääntyjiä ei ole. Jos ajaa levikkeen kautta, muodostuu jonkinlainen ohituskaista ja levikkeelle ajanut on väistämisvelvollinen ohittajaan nähden.

Joskushan levikkeet ovat sivulle meneviä levennyksiä, joihin ei sujuva ajolinja osu, vaan niihin pitäisi varta vasten kääntää terävästi. Jossain ne on taas lisätty vaikka oikealle kaartavaan tiehen siten, että luonnollinen ajolinja kulkee levikkeen kautta. Kun levikkeitä ei ole erotettu maalauksin tai muutoinkaan, eikö niitä saa käyttää normaalisti tien osana ja noudattaa pääsääntöä ajoneuvon kuljettamisesta kaistan oikeassa reunassa ilman pelkoa, että joku saa yrittää ohitusta päälleajo-oikeudella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Minun mielestäni Eskon ohje on oikein. Periaate on, että väistämisvelvollinen on se, joka siirtää ajoneuvoaan sivusuunnassa eli vaihtaa kaistaa. Ei tuota vasemmalle kääntyjien ohittamista varten tehtyä levennystä voida pitää sellaisena ajokaistan osana, jota voitaisiin käyttää kuvaamallasi tavalla. Paluu sieltä levennykseltä normaalikaistalle saa aikaan vaaratilanteen. En tiedä, miten tilanne ratkaistaisiin oikeudessa, mutta itse jättäisin tuon vaarallisena pitämäni koukkauksen tekemättä ja ajaisin traktorillakin tuota sinistä ajolinjaa.

[[{"type":“media”,“view_mode”:“media_large”,“fid”:“2251”,“attributes”:{"alt":"",“class”:“media-image”,“height”:“219”,“style”:“width: 480px; height: 219px; float: left;”,“width”:"480"}}]]

Julkaistu: 24.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.