Tuulilasi

käytetyn auton kauppa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten mahtaa vastuu asiat mennä käytetyn auton kaupassa kun hankin alle kahden tuhannen mutta alle 100000 ajetun vuoden 2000 auton pieneltä keskisuomalaiselta jopparilta. (eli liikkeestä) Viikko kaupan jälkeen syyläri vuosi nesteet ulos. Myyjä vaihtoi uuden syylärin ja siitä viikko huomattiin kannentiivisteen vuotavan. Eikö myyjän kuuluisi vaihtaa tuo tiiviste?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuohan se riski on noiden halpojen autojen kauppaamisessa, että kate hupenee korkoineen noihin korjauksiin. Siksi monet liikkeet myyvätkin halvat autot tosi halvalla köntässä katuvarsijobbareille. Kun nämä myyvät autot edelleen "yksityishenkilöinä", ainoa takuu on mahdollinen perävalotakuu.

Kuluttajansuojalaki on ankara, jos myyjänä on yritys, myyjä vastaa vioista. Jos kaupanteosta on kulunut enintään kuusi kuukatta, lähtökohta on, että vika on ollut olemass jo aupantkohtkellä, ellei myyjä pysty toisin todistamaan. Aivan halvoissa autoissa tämä johtaa helposti kohtuuttomuuteen.

Kyllähän myyjän pitäisi se kannentiiviste silti vaihtaa, vaikkahomma meneekin rumasti tappiolle. 

Julkaistu: 12.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.