Tuulilasi

Käynnistysvirran antaminen turvallista oikein tehtäessä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykyisin asiantuntijat varoittelevat antamasta tai ottamasta käynnistysvirtaa naapurille jos toinen auto ei käynnisty,koska uusien autojen hienot elektroniset järjestelmät sattavat mennä sekaisin virtajohtojen iroittamisen yhteydessä.Entäs jos autotalissa on ladattu tarkoitukseen sopiva veneen akku.Voiko sitä käyttää käynistykseen auton oman akun apuna.Oliko tyhmä kysymys?

Näytä vastaus

Vastaus:

Irtoakkua voi aivan hyvin käyttää käynnistysapuna. Aivan yhtä turvallisesti se “irtoakku” voi myös olla kiinni toisessa autossa, kunhan auton moottori ei ole käynnissä. Irtoakkuakaan ei kuitenkaan saa irrottaa vauhdissa eli moottorin ollessa käynnissä.

Käytännössä aika turvallinen tapa on sekin, että ensiksi sammutetaan auttavan auton moottori, sitten kytketään apukaapelit autettavan auton akkuun, sitten käynnistetään auttava auto ja annetaan sen käydä reipasta tyhjäkäyntiä vähintään viisi minuuttia. Tällöin autettavan auton tyhjä akku saa niin paljon virtaa sisäänsä, että se ei ime kaikkea apukaapelien antamaa virtaa, vaan sitä riittää myös käynnistykseen.

Ennen autettavan auton käynnistämistä tai käynnistysyritystä auttavan auton moottori pitää sammuttaa. Vasta sitten on turvallista kääntää virta-avaimesta. Jos tai kun autettava auto on käynnistynyt, sen annetaan ensiksi käydä muutama minuutti. Sitten moottori sammutetaan, ja apukaapelit irrotetaan. Tämän jälkeen moottorin pitäisi käynnistyä jo ilman apuakin.

Tärkeintä on, että käynnistintä ei käytetä, kun auttavan auton moottori on käynnissä. Tämä voi johtaa auttajan latausjärjestelmän vaurioitumiseen. Niin ikään kaapelien irrottaminen jomman kumman auton ollessa on vaarallista.

Syitä apukaapelien irrotuksen vaarallisuuteen vauhdissa on kaksi. Ensinnäkin kun moottori käy, laturi nostaa sähköjärjestelmän jännitteen vähän yli 14 voltin tasolle. Tällöin akkuihin menee runsaasti latausvirtaa. Jos tässä tilanteessa kaapeli irrotetaan, syntyy kipinä. Se voi sytyttää akun latauksessa vapautuvan vetykaasun, ja seurauksena on räjähdys. Lisäksi kipinän syntyessä sähköjärjestelmään indusoituu voimakas jännitepiikki. Se saattaa olla elektroniikalle tuhoisa.

Julkaistu: 22.10.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.