Tuulilasi

Kaupunkiajo

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajan melkein koko vuoden kaupunkiajoa,tukkeuttaako se jollain tavalla auton moottoria,pitäisikö ajaa välillä maantiellä vai miten on.   Yleensä vaihdan moottoriöljyt syksyllä,ajan niillä vuoden verran noin 10 tuhatta km,pitäisikö vaihtaa useammin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lyhyt pätkäajo on moottorille kaikkein rasittavinta. Uskoisin kuitenkin, että tuo öljyjen vaihto kerran vuodessa on riittävä. Nykyisinhän normaali öljynvaihtoväli on 15 – 20 000 km, yhä useammin jopa 30 000 km.

Jos moottori ei pääse lämpenemään kunnolla, se kyllä tuppaa karstoittumaan. Niinpä pitkä reissu silloin tällöin ei olisi pahitteeksi. Talvisaikaan voi käydä niin, että kylmäkäynnistyksessä tarpeellisen rikastuksen takia palamatonta bensiiniä pääsee mäntien ohi voiteluöljyn joukkoon. Tämä ohentaa öljyä, mikä ei ole eduksi. Pitemmällä ajomatkalla öljy lämpenee, jolloin bensiini höyrystyy ja pääsee huohotuskaasujen kukana moottoriin poltettavaksi.

Tämä ilmiö ei tosin nykyisissä, tarkalla bensiinin suihkutuksella varustetuissa autoissa enää ole merkittävä ongelma. Aikanaan VW Kuplassa kävi usein niin, että liian ärhäkkä eli siis säätämättä jätetty automaattirikastin syötti moottoriin liikaa bensiiniä, ja talvisessa pätkäajossa bensiiniä valui öljyn sekaan iin paljon, että öljytaso nousi mittatikun ylämerkistä ylöspäin. Kun Kuplan öljymäärä oli vain 2,5 litraa, laimentuma oli siis voitelun kannalta jo huolestuttavaa luokkaa.

Julkaistu: 31.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.