Tuulilasi

Käsijarrun käyttö

Käsijarrun käyttö

Tapio Ketonen

Kysymys:

Eräs ystäväni pysäköi autonsa aina niin, että hän panee vaihteen vapaalle ja vetää käsijarrun päälle. Kyseessä on siis normaalilla perinteisellä käsijarrulla varustettu auto. Tämä siis myös silloin, kun hän pysäköi auton aivan tasaiselle maalle. Usein hänen autonsa myös seisoo paikoillaan jopa viikon pari käsijarru päällä. Viime talvena kävikin niin, että ystäväni oli ajanut autoaan vetisissä oloissa, parkkeerasi sen käsijarru päällä ja pakastumisen seurauksena käsijarru jäätyi kiinni.

Voisiko Ketonen kertoa käsijarrun oikeat käyttötavat? Oman käsitykseni mukaan käsijarrua ei pitäisi käyttää turhaan. Käsijarruhan kuluu käytössä ja talvisaikaa saattaa jäätyä kiinni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Käsijarrulla on varsinkin vanhemmissa autoissa sellainen ikävä piirre, että jos sitä ei käytetä, se jumittuu. Siitä aiheutuu hankaluuksia katsastuksessa. Sitä siis pitäisi periaatteessa käyttää aina. Kuitenkin kuten totesit, pitkä seisominen käsijarru päällä voi johtaa jarrun juurrumiseen kiinni,ja irrottaminen voi olla työn ja tuskan takana. Tuo kuvaamasi jäätyminen tapahtuu kosteissa ja jäähtyvissä olosuhteissa hyvinkin nopeasti. 

Periaatteessa olen myös tuplavarmistuksen kannalla, eli pieni vaihde aina päälle pysäköityyn autoon. Vanha sääntö oli, että ylämäessä jätetään päälle ykkönen, alamäessä pakki. Volkswagenin TSI-moottoreissa tämä osoittautui kuitenkin jakopään suunnitteluvirheen takia huonoksi säännöksi. Ketjunkiristimestä puuttuneen löystymisen estävän räikkärakenteen takia venynyt ketju saattoi hypätä hampaan yli, jos moottori pääsi pyörähtämään taaksepäin. Viisainta on siis jättää päälle alamäessä ykkönen, ylämäessä pakki. Vaihteen päälläolo kuitenkin tuo lisävarmuutta pyssäköintiin.

Automaattivaihteisissa autoissa tämä tuplavarmistus on automaattinen, sillä avain lähtee virtalukosta vain vaihteiston P-asennossa, ja silloin voimansiirto on lukittuna.

Julkaistu: 15.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.