Tuulilasi

Karstan poistoa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moottori on alkanut lämpimänä nakuttaa esim. loivaan nousuun vedätettäessä. Tämä johtuu ilmeisesti karstasta, joka puolestaan johtuu öljynkulutuksesta, jota on ollut viimeiset 50 tkm tahdilla 2,5 dl per 1000 km. Auttaisiko joku lisäaine karstanpoistossa? Masinol i-Kat näyttäisi marketista löytyvän, mutta se on etanolia, jonka luulisi palavan huonommin kuin bensan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suhtaudun hieman epäillen Masinolin kykyyn poistaa karstaa, mutta eipä sen kokeilemisesta ole varsinaista haittaakaan. Etanoli kyllä palaa vallan erinomaisesti, syttyminenhän tapahtuu bensiinin ja kipinän avulla. Kylmäkäynnistysvaiheessa etanoli palaa heikosti, mutta silloin jää kyllä bensaakin palamatta. Kylmäkäynnistysvaihe on se, jolloin E85:ttä käytetäessä palamatonta etanolia joutuu voiteluöljyn joukkoon, ja siksi etanoliseosta käyttävissä moottoreissa suositellaan tiuhempaa öljynvaihtoväliä.

Ehkä tehokkaampi keino karstan poistamiseen voisi olla esimerkiksi moottorin Forte-käsittely. Lisäainetta lisätään vanhan moottoriöljyn joukkoon ja annetaan käydä tyhjäkäyntiä puolisen tuntia. Sitten öljyt vaihdetaan. Toista ainetta lisätään polttonesteen joukkoon. Öljyn sekaan lisättävä aine saattaisi liuottaa männänrenkaisiin tarttunutta karstaa, joka heikentää niiden kykyä kaapia öljyä sylinterien seinämiltä. Forte-käsittely pitäisi tehdä vain korjaamossa, ei kotipihalla.

Julkaistu: 8.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.