Apu

Kannattaako perunat syödä kuorineen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 21.9.2022

Kysymys:

Syön perunat aina kuorineen. Onko tästä tavasta hyötyä vai haittaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perunan kuoressa on hiukan kuitua ja joitakin muita ravintoaineita, mutta mitään ihmeainetta se ei tosiaankaan ole. Suurin osa perunan ravintoaineista on sen ”lihassa”.

Yhden kananmunan kokoisen perunan paino on 70 grammaa ja kuoren osuus siitä noin 7 grammaa. Tämänkokoisessa perunassa kuorineen on kuitua 0,6 grammaa ja ilman kuoria 0,4 grammaa. Kuidun minimisuositus on naisille 25 ja miehille 35 grammaa päivässä.

Syömällä kuoren saat siis perunoista hieman enemmän kuitua. Muiden ravintoaineiden kannalta tilanne on vielä merkityksettömämpi. Mitään haittaa kuorien syömisestä ei ole, koska peruna kypsennetään aina ja silloin mahdolliset mikrobiologiset epäpuhtaudet tuhoutuvat.

Usein perunoita tulee keitettyä tai laitettua ruoaksi enemmän kuin aterialla kuluu. Tällöin moni laittaa ylijääneet perunat jääkaappiin ja syö ne seuraavana päivänä. Tämä saattaa itse asiassa olla hyvä tapa, koska silloin perunaan muodostuu resistenttiä tärkkelystä kylmenemisen seurauksena. Resistentti tärkkelys ei sula normaalin tärkkelyksen tapaan, vaan kulkeutuu paksusuoleen kuten muutkin kuidut. Siellä bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen eli fermentoivat. Tämä prosessi saattaa hillitä ruokahalua ja pienentää hieman perunan verensokeria nostavaa vaikutusta. Tosin kaikkein herkimmät saattavat saada tällaisesta perunasta hitusen enemmän vatsavaivoja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.