Apu

Kainalosta kyynärpäähän kulkee kipeä, kireä piuha – Mikä ihme se voi olla? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 9.6.2022

Kysymys:

Tuttavallani lähtee kainalosta ­kyynärpään tienoille kireä ”piuha”, joka on kipeä. Imusolmukkeet on ultrattu, eikä yleislääkäri osannut sanoa mitään. Mistä voi olla kyse? Onko kyseessä jänne, hermo, imusuoni vai mikä? Miten kannattaisi tutkia ja hoitaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ydinkysymys kuuluu, tunteeko tuttavasi kireän piuhan käsin kopeloimalla vai onko se vain tunne. Jos hän kykenee kätensä varaisesti tunnustelemaan tuon kyynärpäähän asti ulottuvan rakenteen, pakko sen on jotakin kudosta olla.

Ensimmäiseksi tulee mieleen lihas­kalvorakenne. Olisiko alue vaurioitunut jollakin tapaa venähtämällä? Laskimo­veritulpat ovat harvinaisia kädessä, eivätkä ne oireilisi tuolla tavoin. Jalassa voi jonkin aikaa pinnallisen laskimotulpan vuoksi tuntua kipeä paksuuntunut laskimorunko. Hermo se ei voi olla, koska on tunnusteltavissa. Imusuoni mahdollisesti kyllä, joskin epätodennäköisesti.

Yleislääkäri on jo vaivan kertaalleen tutkinut, joten suurta hätää ei luulisi ­olevan. Jos vaiva jatkuu kiusallisena, uusi audienssi on paikallaan. Jos oikein ­pitkälle edetään, magneettikuvauksella on mahdollista tutkia kudoksia.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.