Apu

Kuivattaako kahvi elimistöä? Onko totta, että kahvia juodessa elimistöstä poistuu saman verran vettä? Apu-klinikka vastaa

KuvatIsmo Pekkarinen / All Over Press
Julkaistu: 3.8.2022

Kysymys:

Onko totta, että aina kahvia juodessaan pitäisi juoda saman verran vettä? Poistuuko elimistöstä kahvin vuoksi tosiaan saman verran nestettä? Kuivattaako kahvi siis elimistöä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Uskomus kahvin kuivattavasta vaikutuksesta on ollut pitkään vallalla. Uuusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kehon nestetasapaino on ihan yhtä hyvä, juotiinpa kahvia tai vettä.

Eräässä tutkimuksessa koehenkilöille juotettiin 8 dl kahvia ja sama määrä vettä eri viikkoina. Nestetasapainossa ei havaittu eroa. Vesijaksolla kahvi oli kielletty.

Toisessa tutkimuksessa koehenkilöille juotettiin kahvia, kolaa, maitoa, teetä, urheilujuomaa, appelsiinimehua tai vettä ja mitattiin virtsaneritystä neljä tuntia. Tutkimus oli tarkkaan valvottu. Kaikki aiheuttivat yhtä suuren virtsanerityksen.

Kahvin kuivattava vaikutus näyttää olevan myytti. Kahvi näyttäisi olevan terveydelle enimmäkseen eduksi. Sen välttelemiseen ei ole yleispätevää syytä, paitsi niillä, joille se aiheuttaa uni-, kiihtymys- tai vatsaongelmia.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.