Terveys ja hyvinvointi
Juon päivässä 4–5 litraa ionisoitua vettä – Onko siitä hyötyä?
Julkaistu 8.9.2023
Apu

Kysymys:

Juon ja käytän myös ulkoisesti magnesiumkloridia yhdistettynä ­ruokasoodaan. Seoksessa on myös 3–5 grammaa C-vitamiinia. Vettä en juo suoraan hanasta, vaan se menee vesi-­ionisaattorin kautta. Puhdistuksessa laite lisää veteen vetyä. Juon tällaista vettä 4–5 litraa päivässä. Sittemmin yöuneni on lisääntynyt jopa 3–5 tunnilla. Aiemmin nukuin vain 3–4 tuntia. Mitä magnesiumkloridin ja vesi-­ionisaattorin hyödyistä tiedetään?

Vastaus:

Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota nauttimasi veden määrään: 4–5 litraa ­päivässä on valtaosalle ihmisistä aivan ­liikaa ja voi johtaa hengenvaaralliseen vesimyrkytykseen.

Vesimyrkytys syntyy, mikäli henkilö nauttii liikaa vettä tai sitä ei poistu kehosta normaalia määrää. Tämän seurauksena elimistöön kertyy liikaa vettä, mistä seuraa veren laimeneminen ja hyponatremia eli veren natriummäärän lasku. Pienetkin muutokset elektrolyyttitasapainossa ja veren natriumpitoisuudessa aiheuttavat haittavaikutuksia ­aivojen toiminnalle.

Niin kauan kuin on ollut älyllistä toimintaa, on myös ratkottu kausaliteetteja ja korrelaatioita, sillä syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen on ollut hengissä pysymisen edellytys. Jotta luolaihminen on onnistunut välttämään villieläimen hyökkäyksen, hänen on ollut välttämätöntä ymmärtää ensin eläimen uhkaava käytös eli eläimen käytöksen kausaliteetti ihmishenkeä uhkaavaan vaaraan.

Kun teknologia ja tietomäärä ovat lisääntyneet, syy-seuraussuhteiden yhdistäminen on luonnollisesti monimutkaistunut eikä tieteelläkään ole aina valmiita vastauksia kaikkeen. Vesi-ionisaattorin käytön ajatuksena on vähentää muun muassa putkistoista irtoavaa kemikaalikuormaa arjessa.

Tapahtuuko todella näin ja mitä siitä seuraa? Tätä pitäisi tutkia luotettavasti, ennen kuin voidaan tehdä johtopäätös ionisoidun veden juomisen ja nauttimiesi kemiallisten aineiden vaikutuksesta ­terveyteesi.

Edellä oleva toimii johdantona pohtimaasi. En nimittäin pidä todennäköisenä, että unesi parantuminen liittyy nauttimasi nesteen vaikutukseen. Puhdas ­juomavesi on tärkeimpiä elämisen ja hyvinvoinnin tekijöitä. Täällä Suomessa saamme onneksi nauttia vettä suoraan hanasta, ilman erityisiä suodattimia tai muita laitteita.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.