Apu

Miten valitsen hyvät lenkkikengät? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 13.9.2022

Kysymys:

Nykyään on myynnissä valtavasti erilaisia juoksukenkiä, ja niitä jaotellaan myös jalkaterän kiertymisen eli pronaation mukaan. Innokkaat myyjät suosittelevat välillä kenkiä, jotka ovat paksupohjaisia kuin vanhan ajan diskokengät. Mitkä ovat sinun tärkeimmät vinkkisi hyvien lenkkikenkien valintaan, niin juoksuun kuin kävelyynkin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Moni juoksutossujen kuluttaja on kuten minä eli erittäin merkkiuskollinen. Vaihdan samanmerkkiset uudet juoksukengät noin 500–800 kilometrin juoksun jälkeen eli siinä vaiheessa, kun kenkien kimmoisuusominaisuudet alkavat ­lussahtaa.

Täydellisten juoksukenkien valitsemisessa on sama haaste kuin paraatikelpoisen täytekakun leipomisessa: onnistuminen selviää vasta sillä hetkellä, kun tuote tulee käyttöön. Tekeleestä ei pääse kunnolla varmistumaan etukäteen. Kenkien sopivuus ja juoksukokemus selviävät vasta ensimmäisten kymmenien käyttö­kilometrien jälkeen.

"Urheilulääkärinä huomaan karsastavani vahvasti tuettuja tai esimerkiksi pronaatiotuella varustettuja kenkiä. Kuormitusvirhe kannattaa korjata mieluummin kuntouttamalla eikä kengällä, joka ylläpitää jalan asentovirhettä."
Pippa Laukka

Jos lenkkareita ostaessa juoksee trendien perässä, tulee helposti tehtyä kalliita hutiostoja, joiden jälleenmyyntiarvo on sama kuin hajonneella maljakolla. Trendit ovat markkinaväen tapa saada asiakkaat ostamaan tavaraa.

Urheilulääkärinä huomaan karsastavani vahvasti tuettuja tai esimerkiksi pronaatiotuella varustettuja kenkiä. Tämä johtuu siitä, että kuormitusvirhettä on vaikea todeta kenkäkaupassa. Toisaalta jos jalasta löytyisikin todellinen kuormitusvirhe, se kannattaa korjata mieluummin kuntouttamalla eikä kengällä, joka ylläpitää jalan asentovirhettä. Tällaisen kengän käyttö johtaa usein liitännäis­vaivoihin muualla alaraajan liikeketjussa sekä ylemmissä nivelissä ja lihaksissa.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi juoksuun erikoistuneita kivijalkaliikkeitä, joissa on asiantuntevaa palvelua ja juoksumatto. Näin kenkämalleja ja niiden eroja pääsee vertailemaan kunnolla ja myös kokeilemaan juoksuaskelluksessa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.