Tuulilasi

Jetta 1,6 FSI Comfortline 4 d, bensa

Jetta 1,6 FSI Comfortline 4 d, bensa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä mahtaa johtua, että öljynpaineen valo ( siis punainen) syttyy ja samalla  tulee STOP teksti näytölle. Ensimmäinen kerta tapahtui, kun oli pakkasta 30 astetta ja lähdin ajamaan, enkä kerinnyt ajaa kuin 100 metriä, niin valot syttyivät. Pysähdyin ja lisäsin vähän öljyä ja sitten valo sammui ja pääsin ajamaan kotiin 80 km. Vasta kotona tutkin kirjasta, että se olikin öljynpaineen valo eikä öljyn vähäisyyden valo, mutta auttoi kuintenkin. Toinen kerta oli  3 asteen pakkasessa ja silloin pääsin kilometrin verran kun valot syttyivät. Tein saman operaation ja pääsin jatkamaan matkaa. Kysyessäni autohuollosta asiaa, sain vastaukseksi, että koska oli niin pakkanen, niin öljypohja on saattanut jäätyä ja olisi pitänyt käyttää jonkin aikaa, ennen ajamaan lähtöä. Vähän outoa, koska sama toistui myös lauhalla kelillä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kojelaudassa syttyy punainen valo, periaatteessa se tarkoittaa aina, että auto pitää pysäyttää siihen paikkaan. Volkkarissa tästä muistutetaan vielä sillä, että mittaristoon syttyy tuo stop-teksti.

Öljynpaineen merkkivalo kertoo aina syttyessään, että voitelu ei toimi kuten pitäisi, ja että moottori on vaarassa tuhoutua. Valon syttyessä ensimmäinen toimenpide pysäyttämisen jälkeen on öljymäärän tarkastaminen, mikä tapahtuu öljytikun avulla. Jo öljytaso ei ole merkkiviivojen välissä tai suositellulla alueella, öljyä pitää lisätä.

Jos tikun mukaan öljyä on riittävästi, on todennäköistä, että öljypohjan pohjalle on kerääntynyt tiivistynyttä vettä. Se on jäätynyt ja tukkinut pohjalla olevan öljypumpun imusiivilän. Öljyä ei tällöin pääse pumpulle eikä koko voitelujärjestelmään.

Auton moottoriin pitäisi tässä tapauksessa vaihtaa uudet öljyt, sillä se on ainoa tapa saada öljypohjassa oleva vesi pois moottorista. Moottoriöljy on halpaa, eikä sitä tarvita kuin noin neljä litraa, joten korjaus maksaa muutaman kympin. Vettä tiivistyy varsinkin pätkäajossa kampikammion seinämiin, ja se valuu öljypohjan pohjalle. Jos ajamista ei lopeteta heti öljynpaineen nerkkivalon sytyttyä, voitelun puuttuminen voi aiheuttaa moottorille vakavia vaurioita.

Julkaistu: 6.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.