Tuulilasi

Jetta 1.2 TSI

Julkaistu: 31.5.2014

Kysymys:

Jetta 1.2 TSI vm. 2012 moottori 105hv. Sai autooni takaisinkutsun missä turboon laitettiin johonkin väliin ohut laippa sekä moottoriin uusi ohjelma. En tiedä onko mahdollista jotta asentaja olisi ajanut 85hv moottorin ohjelman kun tämän jälkeen auto laiskisui huomattavasti varsinkin kuutosella ohittaminen ei enään onnistu kuten aiemmalla ohjelmalla.Mitä mieltä olet jos lastuttaa sen verran jotta teho kasvaa 120hv kestääkö kone, sillä eihän suurta tehoa käytetä muuta kuin ohitettaessa enkä tee repiviä kiihdytyksiä koskaan ja ajelen ainoastaan nopeusrajoitusten mukaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Miksi ihmeessä millään autolla pitäisi ohittaa kuutosvaihteella? SItä vartenhan niitä vaihteita on laitettu peräti kuusi, että niistä voi valita kuhunkin tilanteeseen sopivan vaihteen.

Voi hyvinkin olla, että ohjelmapäivityksessä ovat pudottaneet hieman moottorin alavääntöä. Tämä todennäköisesti parantaa moottorin kestävyyttä, eikä siitä ole mitään pahaa sanottavaa. Toki on mahdollista, että sinne olisi ajettu väärä ohjelma, kannattaa kysyä huollosta.

Lastuttamisessa siksi, että autolla voisi ohittaa kuutosellla, ei ole yhtään järkeä. On paljon parempi ja halvempi keino laittaa päälle vaikkapa kolmosvaihde. Sillä saadaan paljon enemmän tehoa kuin lastutuksella, eikä varmasti rikota moottoriakaan, päin vastoin. Moottorin rasittaminen alakierroksilla rasittaa myös voimansiirtoa ja kaksimassavauhtipyörää, koska se aiheuttaa enemmän värähtelyjä. Suuria kierroksia ei tarvitse pelätä, nykyisissä moottoreissa on teknisin keinoin suurin käyntinopeus rajattu turvalliselle alueelle.