Apu

Jatkuvat virtsatietulehdukset toivat antibioottiresistenssin – mistä nyt apua? Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 9.4.2020

Kysymys:

Minulla on parin vuoden aikana ollut useampia virtsatietulehduksia, noin kaksi vuodessa. Yleensä ne iskevät, kun olen matkalla ulkomailla, mutta joskus myös ihan normaalissa arjessa. Tämä on hankalaa, koska etenkin matkoilla joudun selvittelemään vieraassa paikassa, mistä saan hoitoa. Joudun aina syömään antibioottikuurin, joskus useammankin, että tulehdus poistuu. Tutkimuksissa selvisi, että minulla on bakteeri, joka on resistentti Trimopan-antibiootille. Mitä se merkitsee? Onko tuo lääke tehoton myös muiden sairauksien hoidossa kuin virtsatietulehdusten? Miksi tulehdukset toistuvat? Voinko ehkäistä niitä jotenkin? Olen 56-vuotias nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinun iässäsi virtsatieinfektioherkkyys voi kasvaa. Syinä voivat olla esimerkiksi matalasta estrogeenitasosta johtuva ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen heikentynyt puolustus infektioita vastaan ja kudosten löystymisestä johtuvat anatomiset muutokset virtsa- ja sukuelimissä.

Myös yhdynnät lisäävät virtsatieinfektioiden riskiä, samoin kuin jotkin pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes.

Ainaisten antibioottikuurien uusimisen sijasta sinun olisi syytä käydä lääkärissä. Hän voi arvioida, mikä voisi olla syynä toistuviin virtsatieinfektioihin. Varaa siis aika lääkärin vastaanotolle, vaikka sinulla ei juuri nyt olisikaan akuuttia infektiota.

Lääkäri todennäköisesti suosittelee hoidoksi paikallisestrogeenia. Hän voisi varmuuden vuoksi myös kirjoittaa lääkekuurin mukaan seuraavalle matkalle. Alle 65-vuotiaiden naisten virtsatieinfektioita ei välttämättä tarvitse osoittaa virtsanäytteestä. Tyypilliset oireet riittävät antibioottihoidon aloitukseen.

Koska sinulla on esiintynyt antibioottiresistenssiä ja matkustelet paljon, pyrkisin kuitenkin perustamaan antibioottihoidon aloituksen virtsanäytteen tulokseen. Virtsanäytteestä voidaan tutkia bakteerin herkkyys eri antibiooteille ja hoitaa mahdollinen infektio sellaisella antibiootilla, joka tehoaa juuri aiheuttajabakteeriin.

Hoidon aloitus pitää miettiä tarkkaan. Vain oireinen bakteeritulehdus kannattaa hoitaa.

Trimopan-lääkkeen vaikuttava aine on trimetopriimi. Infektioiden aiheuttajabakteerin resistenssi trimetopriimille on tietysti harmillinen asia, muttei sentään mikään katastrofi. Trimetopriimiä ei käytetä kovinkaan monen muun vaivan hoitoon, ja se on kyllä korvattavissa toisilla antibiooteilla.

Noin yleisestikin, mutta erityisesti matkoilla lämpimissä maissa, pitää muistaa juoda riittävästi.

Suomea suuremman antibioottiresistenssin maissa sairastettu virtsatieinfektio lisää antibioottiresistenssin kehittymisen todennäköisyyttä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.