Apu

Jatkuva pissahätä pakottaa vessaan 1–2 tunnin välein, pakko käyttää vaippoja, tulehdusta ei ole – Mikä syynä? Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 20.7.2020

Kysymys:

Olen 77-vuotias nainen. Joudun käymään vessassa 1–2 tunnin välein. En voi juoda vettä niin kuin neuvotaan. Karpalomehu ja -kapselit rauhoittavat tilannetta jonkin verran. Kahvia juon kaksi mukillista päivässä ja maitoa kolme desiä. Tulehdusta ei ole. Joudun käyttämään paksuja Tena-vaippoja. Minulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Syön siihen Deprakine 500 mg ja Ketipinor -lääkkeitä. Muita lääkkeitä ovat Apurin kihtiin, Orloc verenpaineeseen ja Metforem tyypin 2 diabetekseen. Mikä aiheuttaa jatkuvan pissaamisen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Virtsankarkailu on hyvin yleinen oire vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Nimenomaan kuvailemasi kaltainen pakko-oireinen tai ylivuotovirtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Virtsaamisen tarve ilmenee tällöin normaalia tiheämmin, ja hädän tullessa on vaikeuksia ehtiä vessaan.

Vaikka vaiva ei ole henkeä uhkaava, se on hyvin kiusallinen ja elämänlaatua haittaava, joskus niinkin paljon, että se hankaloittaa sosiaalista elämää. Omat menot pitää suunnitella wc-käyntimahdollisuuksien mukaan, ja kassissa pitää aina olla vaihtohousuja ja -vaippoja mukana. Liikunta, kulttuuriharrastukset ja jopa ystävyyssuhteet voivat hiipua.

Virtsankarkailu ja paheneva noidankehä

Osa vaivasta kärsivistä alkaa vähentää juomista. Tämä altistaa iäkkään ihmisen kuivumiselle. Virtsa voi väkevöityä rakkoon ja väkevöitynyt virtsa puolestaan ärsyttää lisää rakon seinämää. Näin muodostuu virtsankarkailua ylläpitävä ja pahentava noidankehä.

Iäkkäiden virtsankarkailun on todettu olevan yhteydessä heikentyneeseen toiminta- ja liikuntakykyyn ja moniin kroonisiin sairauksiin.

Esimerkiksi diabetesta sairastavilla naisilla on suurentunut pakko- ja sekamuotoisen virtsankarkailun riski. Lisäksi virtsankarkailu on usein vaikeampaa kuin heillä, jotka eivät sairasta diabetesta.

Elintavoilla on myös merkitystä pakko-oireisen virtsakarkailun kannalta: ylipaino ja painonnousu suurentavat riskiä.

Juomista ei ole tarpeen rajoittaa virtsankarkailun pelossa, mutta liiallinen nesteiden nauttiminen lisää virtsaamistarvetta ja voi altistaa vaivalle. Yleisesti riittävä nestemäärä on 1,5–2 litraa vuorokaudessa. Lämpimällä kelillä tai hikoillessa pitää muistaa juoda enemmän.

Tupakointi lisää tihentynyttä virtsaamistarvetta

Tupakointi lisää virtsapakko-oireita ja tihentynyttä virtsaamistarvetta. Sen sijaan kahvin vaikutuksesta on tieteellisissä tutkimuksissa saatu ristiriitaisia tuloksia.

Antamiesi tietojen perusteella päivittäin nauttimasi nestemäärä on sopiva.

Diabetes saattaa olla myötävaikuttamassa vaivaasi, samoin jotkin lääkkeesi. Suosittelen, että varaat ajan omalle yleislääkärillesi tai gynekologillesi asian selvittelyä varten.

Lääkärin vastaanotolla arvioidaan, mitkä tekijät juuri sinulla voivat vaikuttaa virtsapakko-oireeseen. Lääkäri pyytää sinua täyttämään lantionpohjan toimintaa, virtsankarkailun tyyppiä ja vaikeusastetta kartoittavat kyselyt. Hän tekee gynekologisen tutkimuksen ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvojen kunnon sekä laskeumatilanteen selvittämiseksi.

Hän yskittää sinua selinmakuulla nähdäkseen, karkaako virtsa ponnistellessa. Hän tutkii virtsanäytteesi ja antaa kotiin mukaasi virtsaamispäiväkirjan, jonka avulla tutkitaan nautittujen nesteiden ja virtsan määriä muutamana päivänä.

Ensimmäisiä toimenpiteitä tilanteessasi olisi aloittaa paikallisestrogeenihoito, joka vahvistaa emättimen ja virtsateiden limakalvoja. Jatkotoimenpiteet ja hoito määräytyvät lääkärin arvion ja tutkimuksen perusteella.

Pakkovirtsankarkailua voidaan hoitaa rakkoharjoituksin ja lääkityksellä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.