Tuulilasi

Jarruttomien perävaunujen enimmaispainot autovalmistajakohtaisia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen katsellut uutta perheautoa ja huomannut isoja eroja jarruttoman perävaunun sallitusta enimmäispainosta. Miten tuo painoraja määritellään ja kuinka voi olla mahdollista, että isojen perheautojen mondeo, passat, mazda6, dodge journey, honda accord jne. rajat voivat vaihdella 450 kg -750 kg?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valmistaja määrittelee, mikä on sopiva jarruttoman ja jarrullisen perävaunun massa autolle. Asiaan vaikuttaa hyvin paljon se, että jarruton perävaunu aiheuttaa auton jarrujärjestelmälle lisärasitusta. Koko yhdistelmää jarrutetaan pelkästään vetoauton jarruilla, ja suuri massa saattaisi vaatia kasvattamaan jarrujen tehoa. Valmistajat ovat usein myös hyvin varovaisia erilaisten tuotevastuulakien takia. Varsinkin amerikkalaisissa autoissa nämä jarruttoman perävaunun massat voivat olla hyvin pieniä.

Jarruton perävainu menee hyvin helposti ylikuorman puolelle. Tyhjä pikkuvaunukin painaa parisataa kiloa, ja jos raja on vaikka 350 kg, niin neljä 40 kg säkkiä vie jo ylikuorman puolelle.

Julkaistu: 7.8.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.