Tuulilasi

Jarrupolkimen painuminen normaalia syvemmälle saattaa johtua järjestelmään päässeestä ilmasta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistähän johtuu, että autossani (Volvo S70 vm. 1999) jarrupoljin auton seistua yön yli painuu huomattavati normaalia syvempään ensimmäisessä jarrutuksessa noin 3-4 kertaa viikossa. Jarrunestettä on tarpeeksi. Tämän jälkeen jarru toimii normaalisti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi tulee mieleen, että järjestelmässä voisi olla ilmaa. Jarrut kannattaisi varmuuden vuoksi ilmata. Tosin jos noin ei käy aina, silloin tuntuu vähän hämärältä hommalta. Volvossa on levyjarrut, joten syynä ei voi olla takajarrujen automaattisäädön temppuilukaan, mikä olisi rumpujarruin varustetussa ajokissa mahdollista.

Toinen syy voisi olla, että jarrut hankaavat, ja lämpö saa nesteen kiehumaan. Silloin nesteeseen syntyy kaasukuplia, jotka vievät tilaa nesteeltä. Tämä voi ajaa nestettä pois pyöräsylinteristä, jolloin poljin painuu seuraavassa jarrutuksessa syvempään.

Julkaistu: 21.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.